Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Áttörést hozhat klímaügyben a G8-csúcs

2005.07.05. 08:29
Valószínűleg sikerült megegyezniük a diplomatáknak, és a szerdán kezdődő G8 találkozón kiadnak egy közös nyilatkozatot. Az afrikai országok megsegítésével kapcsolatban azonban nem várható előrelépés.
Minden valószínűség szerint áttörést hoz a klimatikus változásokkal szembeni fellépés ügyében a nyolc vezető hatalom (G8) vezetőinek e heti csúcstalálkozója, miután a múlt hét végén diplomatáknak sikerült kidolgozniuk egy megállapodástervezetet. Az Egyesült Államok, Franciaország, Japán, Kanada, Nagy-Britannia, Németország, Olaszország és Oroszország alkotta csoport eddig alapvetően azért nem tudott megegyezni, mert Washington a tudományos megalapozottság hiányára hivatkozva elutasította az üvegházhatásért felelős gázok kibocsátásának korlátozásáról szóló kiotói egyezményt.

A most elkészült tervezet viszont - amelyet a remények szerint a kormány- és államfők változatlanul jóváhagynak a skóciai Gleneaglesben szerdától péntekig megrendezendő csúcson - kimondja, hogy a tudomány állása szerint az emberi tevékenység hozzájárul a klimatikus változáshoz, és hogy ezért cselekvésre van szükség. Diplomáciai források szerint a szöveg a francia igénynek megfelelően kétszer is explicite utal a kiotói egyezményre, ugyanakkor az USA-nak is engedményt tesz azzal, hogy a környezetre veszélyes emisszió korlátozásának szükségességét nemcsak a klimatikus változással, hanem az energiaellátás biztonságának megőrzésével is összhangba hozza.

Ha létrejön a megállapodás, az komoly siker lesz a soros G8-elnök Nagy-Britannia kormányfője számára. Kevésbé gyümölcsözőek Tony Blair erőfeszítései a legszegényebb afrikai országok megsegítésével kapcsolatban. Noha a G8-pénzügyminiszterek a múlt hónapban egyezségre jutottak arról, hogy 40 milliárd dollárt elengednek az érintett országok adósságából, Blair - eddig legalábbis - nem tudta elfogadtatni kollégáival azt az ötletét, hogy az évtized végéig 50 milliárd dollárral növeljék az Afrikának nyújtani tervezett fejlesztési támogatást.