Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kóka nem tudja, van-e még esély a választások megnyerésére

2007.02.05. 15:05
Kóka János szerint reformok nélkül a kormánypártoknak esélyük sem lenne a soron következő választások megnyerésére. A gazdasági miniszter a Wirtschaftsblatt című osztrák gazdasági szaklapnak azt mondta, az embereknek szakítaniuk kell a mindenható államba vetett hittel.

Őszintén szólva nem tudom, a tavalyi zavargások és a fájdalmas takarékossági intézkedések után a kormánynak van-e még bármilyen esélye a választások megnyerésére, de abban biztos vagyok, hogy reformlépések nélkül nem lenne esély a győzelemre - nyilatkozta Kóka János a Wirtschaftsblatt című osztrák gazdasági szaklapnak. A gazdasági miniszter az utóbbi évek gazdaságpolitikai nehézségeit firtató kérdésre úgy fogalmazott: "Nem volt meg bennünk a kellő bátorság, hogy az 1989-es rendszerváltást követően teljes mértékben átalakítsuk a rendszerünket. Ez mindenekelőtt az egészségügy, az oktatás és a szociálpolitika területeit érinti. Aztán végre 2006-ban abban a helyzetben voltunk, hogy döntéseket hozhassunk. Ez a lépés elkerülhetetlen volt. Ausztrália vagy Írország példája egyértelműen megmutatja, hogy a kemény reformokra akkor kerül sor, ha azok már nem halogathatók tovább. Magyarországon is ez volt a helyzet. Szerencsére felkészültek rá, és összeállítottunk egy liberális reformcsomagot."

Hozzáfűzte, nincs olyan tökéletes példa, amelyet az ember követhetne. Úgy érvelt, hogy Magyarországon kettéosztott gazdaság figyelhető meg: a magánszektor jól fejlődik, az export növekszik. Másfelől viszont az állami szektor nem hatékony, túlméretezett a bürokrácia, felesleges struktúrák működnek, és ez a terület az összes tartalékot felemésztette. Ebben a helyzetben össze kellett állítani egy olyan takarékossági csomagot, amely 2009-re az államháztartási hiánynak a GDP három százalékára való csökkentését irányozza elő.

A fogyasztás jelentősen lefékeződik

Még fontosabbnak nevezte azonban a változást a lakosság hozzáállásában. Hangsúlyozta, hogy az embereknek szakítaniuk kell a mindenható államba vetett hittel. Véleménye szerint ez nehéz feladat, mert Magyarország - a többi kelet-európai országgal együtt - túlságosan hosszú időre engedte át magát ennek az illúziónak. Ennek következtében a lakosság csalatkozott a várakozásait illetően.

A januárban érvénybe lépett takarékossági intézkedések lakossági fogyasztásra gyakorolt hatásával kapcsolatban úgy fogalmazott, a fogyasztás jelentősen lefékeződik. Hozzáfűzte, hogy az exportgazdaság ugyanakkor - amely a beruházásokkal együtt támogatja a konjunktúrát - jó helyzetben van. Felsorolta, hogy Magyarországon évente mintegy négymilliárd euró a közvetlen beruházások értéke, emellett Magyarország mintegy 23 milliárd eurót kap majd az EU-tól 2013-ig. Ezt az összeget az infrastruktúra terén ruházzák be. Ennek az EU-támogatásnak az összege - amely évente mintegy négymilliárd euró - meglehetős pontossággal megfelel a kormányprogramban szereplő megtakarítási volumennek.

A takarékossági programmal kapcsolatban kijelentette, hogy nem fél a tüntetésektől. Ezek - mint mondta - a szabad véleménynyilvánítás eszközei, és azt bizonyítják, hogy a magyarok szabad és demokratikus országban élnek. Ezzel szemben teljességgel elfogadhatatlannak nevezte az olyan erőszakos rendzavarásokat, mint amilyenek a múlt ősszel történtek, amikor rendőröket és a magyar televízió forgatócsoportjait támadták meg.

Elektronikus útdíjrendszer

Az euró bevezetésével kapcsolatban kijelentette, hogy nincs rögzített belépési időpont, de úgy valószínűsítik, hogy a 2011 és 2013 közötti időszakban csatlakozik az ország az euróövezethez. Az euróval kapcsolatos lengyelországi borúlátással összefüggésben emlékeztetett arra, hogy az ottani helyzet nem hasonlítható össze a magyarországival. Úgy magyarázta, hogy Magyarország kicsi és nyitott gazdasággal rendelkezik, amely ezáltal érzékeny a valutaárfolyam-ingadozásokra, és e kockázat minimalizálása érdekében kell mielőbb bevezetni az eurót.

A miniszter kérdésre megerősítette, hogy 2008-ra bevezetik Magyarországon a tehergépjárművek elektronikus útdíjrendszerét. A pályázatot a lehető leghamarabb kiírják, és erre heteken belül sor kerül. Hozzáfűzte, figyelemmel kísérték e téren a csehországi, a németországi és az ausztriai fejleményeket, és arra törekszenek hogy ne kövessék el ugyanazokat a hibákat.