Vilhelmina
11 °C
28 °C

Kovács László berágott a pelenkák miatt

2006.07.03. 09:13
Kovács László szerint öt ország, köztük Magyarország is az uniós joggal ellentétesen tartja a kedvezményes áfakörben a gyerekpelenkát.

Az Európai Bizottság általában egységes a tagállamokkal szembeni fellépések kapcsán, a pelenkák áfája ügyében azonban a jelek szerint a nagyok elpártoltak Kovács Lászlótól, a brüsszeli testület adóügyekkel foglalkozó magyar tagjától - derül ki a Financial Times cikkéből, amelyet a Napi Online idézett.

Kovács hónapok óta várja, hogy a többi biztos rábólintson öt tagállam elleni keresetére, amit azért adna be, mert szerinte Csehország, Portugália, Lengyelország, Málta és Magyarország az uniós joggal ellentétesen a 15 százalékos normál kulcsnál kisebb értéket alkalmaz ezekre a termékekre. Kovács azt mondja, az a baj, hogy a gyerekpelenka nem minősíthető gyógyászati terméknek, márpedig csak rájuk lehet kedvezményes áfakulcsot kivetni.

Kovács a pelenkavitában szembe került többek között Vladimir Spidla szociális ügyekért felelős cseh biztossal, illetve három bizottsági alelnökkel, a német Günter Verheugennel, a francia Jacques Barrot-val és a svéd Margot Wallströmmel. A pelenkapártiak azzal érvelnek, hogy az áfaemelés rossz üzenet lenne Brüsszeltől.