Judit
3 °C
7 °C

Kovács László berágott a pelenkák miatt

2006.07.03. 09:13
Kovács László szerint öt ország, köztük Magyarország is az uniós joggal ellentétesen tartja a kedvezményes áfakörben a gyerekpelenkát.

Az Európai Bizottság általában egységes a tagállamokkal szembeni fellépések kapcsán, a pelenkák áfája ügyében azonban a jelek szerint a nagyok elpártoltak Kovács Lászlótól, a brüsszeli testület adóügyekkel foglalkozó magyar tagjától - derül ki a Financial Times cikkéből, amelyet a Napi Online idézett.

Kovács hónapok óta várja, hogy a többi biztos rábólintson öt tagállam elleni keresetére, amit azért adna be, mert szerinte Csehország, Portugália, Lengyelország, Málta és Magyarország az uniós joggal ellentétesen a 15 százalékos normál kulcsnál kisebb értéket alkalmaz ezekre a termékekre. Kovács azt mondja, az a baj, hogy a gyerekpelenka nem minősíthető gyógyászati terméknek, márpedig csak rájuk lehet kedvezményes áfakulcsot kivetni.

Kovács a pelenkavitában szembe került többek között Vladimir Spidla szociális ügyekért felelős cseh biztossal, illetve három bizottsági alelnökkel, a német Günter Verheugennel, a francia Jacques Barrot-val és a svéd Margot Wallströmmel. A pelenkapártiak azzal érvelnek, hogy az áfaemelés rossz üzenet lenne Brüsszeltől.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?