Valér
-2 °C
0 °C

Kovács László fegyelmezne és reformálna

2006.07.04. 15:43
Egyszerre fegyelmezne és reformálna az Európai Unió adóügyi biztosa: Kovács László eljárást indítana Magyarország ellen az alacsony pelenkaáfa miatt, de egyúttal kezdeményezné a szabályok megváltoztatását is.

Öt állam ellen indíthat eljárást júliusban az Európai Bizottság, amiért azok a 15 százalékos uniós minimumnál alacsonyabb kulcsot vetnek ki a gyermekpelenkákra. Kovács László uniós adóügyi biztos azt mondta az Indexnek, hogy a jogi helyzet egyértelmű, Magyarország és másik négy állam megsérti a közösségi áfairányelvet. Ezért a Bizottságnak mint az uniós jog őrének kötelessége lépni a 2002-2003 óta húzódó ügyben.

Mint arról hétfőn a Financial Times alapján több európai lap is beszámolt, vita alakult ki a Bizottságban arról, meg lehet-e indítani az eljárást. Kovács hivatalból megtett javaslatát mintegy tíz uniós biztos ellenezte, azzal, hogy az eljárásnak rossz volna a visszhangja, illetve a magasabb áfa "kedvezőtlenül hatna a népesedési trendekre". A magyar biztos rámutatott, hogy egyrészt a termékre kivetett áfa, az ár és a demográfiai mutatók közti összefüggés ennél leheletnyivel bonyolultabb, másrészt az Európai Bizottság nem hunyhat szemet nyilvánvaló törvénysértések felett.

Kovács keddre azt a kompromisszumos javaslatot dolgozta ki: a Bizottság indítsa meg ugyan a jogi eljárást, de ezzel párhuzamosan javasolja a tagállamoknak az uniós áfairányelv megváltoztatását oly módon, hogy a gyermekpelenka a jövőben élvezzen kivételes elbánást, és egyes más termékekhez és szolgáltatásokhoz hasonlóan lehessen rá 15 százaléknál alacsonyabb áfát kivetni. Kovács azt mondta, biztostársainak többsége támogatja ezt a kompromisszumot, s a Bizottság formális jóváhagyására valamikor e hónapban kerülhet sor. A biztos remélte, hogy a jogszabályt előbb sikerül módosítani, mint hogy a párhuzamosan megindított jogsértési eljárás elérkezne az Európai Bíróságra.

Az eljárás az első fázisba lép, ha a Bizottság egésze jóváhagyja, ami azt jelenti, hogy a magyar kormánynak két hónapja lesz reagálni a brüsszeli levélre. Utána még egy figyelmeztetés van, mielőtt az ügy az európai bírák elé kerülne. Az érintett öt állam Magyarország, Portugália, Csehország, Lengyelország és Málta. Az EU-ban a termékek és a szolgáltatások többségére 15 százalékos a minimumáfa, amivel egyrészt a fogyasztás megadóztatását akarja bátorítani a közösség a jövedelem megadóztatásával szemben, másrészt az össze-vissza adókulcsok torzítanák az államközi kereskedelmet.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!