A KPMG ellen is eljárás indul

2003.01.23. 13:07
A KPMG bejelentette, hogy az amerikai tőzsdefelügyelet (Securities and Exchange Commission - SEC) várhatóan polgári peres eljárást kezdeményez a könyvvizsgálócég ellen a Xerox könyvelési botránya nyomán.
A Xerox mintegy 6,4 milliárdnyi bevételét volt kénytelen utólag átkönyvelni, miután kiderült, hogy 1997-2001-es forgalmának könyvelési adatai nem megfelelőek. A cég később megegyezett a tőzsdefelügyelettel, és tízmillió dolláros büntetést fizetett, de nem kellett elismernie, hogy szabálytalanságot követett volna el.

Nem büntetőügy

A KPMG elleni keresetet várhatóan jövő héten nyújtják be. Szakértők szerint a KPMG elleni lépés nem jár majd olyan komoly következményekkel, mint az Andersen elleni eljárás. (Az Andersen ellen nem polgári, hanem büntetőper indult.)

Eugene O'Kelly elnök-vezérigazgató már be is jelentette, hogy az eljárás egyáltalán nem befolyásolja munkájukat, és nem értik, a SEC miért vádolja őket. "Fontosnak tartjuk, hogy a tőzsdefelügyelet és az érintett cégek mindent elkövessenek a könyvelési szabályok betartásáért, de a vádakkal szemben meg fogjuk védeni magunkat és partnereinket" - tette hozzá.

A SEC megegyezik a volt vezetőkkel

A Wall Street Journal értesülései szerint a tőzsdefelügyelet peren kívül kíván megegyezni a Xerox korábbi vezetőivel. A lap úgy tudja Paul Allaire vezérigazgató és Barry Romeril pénzügyi igazgató legalább hárommillió dollárt kell, hogy fizessen. A két vezetőnek nem kell elismernie, hogy szabálytalanságot követett el, de valószínűleg hosszabb időre eltiltják őket a cégvezetéstől. Ez azt jelentené, hogy Allaire-nek ki kellene lépnie a Lucent Technologies igazgatótanácsából.  • Hírek
  • Bankszámla