Csilla, Noémi
10 °C
28 °C

Kuba az Egyesült Államoktól vesz élelmiszert

2004.04.14. 15:13
Feladva eddigi elzárkózásukat az Egyesült Államokkal való kereskedelemtől, Kuba úgy döntött, hogy 13 millió dollárért vásárol élelmiszert északi szomszédjától. Az amerikai kormányzat embargót szigorító tervei ellenére százmillió dolláros megállapodást készülnek kötni amerikai üzletemberek kubai társaikkal.
Annak ellenére, hogy George Bush amerikai elnök szigorítani kívánja a Kuba ellen négy évtizede bevezetett embargót, több mint 150 nagyvállalattól, összesen háromszáz kaliforniai üzletember vesz részt egy háromnapos havannai tanácskozáson. A megbeszélések eredményeként amerikai mezőgazdasági gépeket és élelmiszert szállíthatnak Kubába összesen százmillió dollár értékben. A rendezvényt a kubai kormány szervezi.

Tűrés

A négy évtizede érvényben lévő embargónak van egy olyan kitétele, mely engedi a mezőgazdasági termékekkel való kereskedést - tudósít a BBC. Az eddigi legnagyobb értékű megállapodást, összesen 8,9 millió dollár értékben, kedden írták alá.

Kuba 2000 óta használja ki ezt a lehetőséget, eddig összesen 430 millió dollár értékben vásároltak mezőgazdasági termékeket az Egyesült Államoktól. A mezőgazdaság egyébként komoly kihívásokkal küzd Kubában, így Fidel Castro örömmel importál az Egyesült Államokból agrártermékeket. Teszi ezt annak ellenére, hogy aggódva figyeli az amerikai politikai befolyást - írja a BBC.

Tiltás

Az amerikai kormányzat tavaly megtiltotta egy nagyvállalatnak, hogy mezőgazdasági szerződést kössön Havannával. Az Egyesült Államok a Kubába való utazást is a kormányzat engedélyéhez kötötte. Decemberben Bush még az bevándorlásról, illetve menekültekről szóló tárgyalásokat is berekesztette, pedig ez volt az egyedüli kétoldalú kapcsolat a két ország között azóta, hogy a két kormány minden kapcsolatot megszakított egymással 1961-ben - tudósít a Reuters.

Az amerikai cégeknek azonban tilos részt venni a kubai turizmusban. Négy évtizedes embargó után sokan gondolják úgy, hogy a szabályok fellazítása sok amerikai céget csábítana Kubába, és a gazdasági nyitottság előbb-utóbb Castro rendszerének fellazulásához vezethet.