Valér
2 °C
8 °C

Sokat lehet bukni a netes értékbecsléssel

2006.08.14. 13:08
Az internet térhódításával egyre többen igyekeznek a világhálóról megtudni, mennyit is kaphatnának ingatlanjukért, ha áruba bocsátanák. Nem árt azonban tisztában lenni azzal, hogy ez a kényelmes módszer még a nálunk sokkal fejlettebb országokban is csak meglehetősen durva becslést eredményez.

Főként az angolszász nyelvterületeken, valamint a fejlettebb nyugati államokban örvendenek egyre nagyobb népszerűségnek azok az internetes oldalak, amelyek segítenek megállapítani, mennyit is ér valójában egy ingatlan. A weboldalak különböző paraméterek alapján számolnak, és állapítják meg az egyes lakások, épületek piaci értékét.

A legnagyobb probléma ezek működésével kapcsolatban abban keresendő, hogy a legtöbbjük a földhivatali adatbázisokra, illetve a múltbeli tranzakciók adataira támaszkodik. Gyakran előfordul, hogy a becsléshez felhasznált számok már elavultak, továbbá, hogy a releváns minta kevés elemmel rendelkezik, és így torz becslést eredményez.

Több mint 80 ezer dolláros különbség

Emellett érdemes kiemelni, hogy a Zillow és a RealestateABC ugyan "rendesen" működik, ám a legtöbb tengerentúli site csak meglehetősen tág ársávot határoz meg, és minden továbbit az ügynökkel való személyes találkozóra bíz. A legtöbb esetben tehát arról van szó, hogy az ingatlanügynökök igyekeznek megbízatást szerezni az oldalak segítségével, amelyek így önmagukban nem sokra használhatók.

Egy konkrét példán ez jól leszűrhető. A Wall Street Journal munkatársai egy seattle-i, 2004-ben 230 ezer dollárért megvásárolt ingatlanra négy különböző weblap segítségével négy különböző értéket kaptak. A HouseValues 320-375 ezer, a Realestateabc 316 ezer, a Zillow 325 087, míg az Instant Home Valuations 291-343 ezer dollárra taksálta az ingatlan értékét. Ez azt jelenti, hogy a legalacsonyabb, 291 ezres és a legmagasabb, 375 ezres ajánlat között 28,9 százaléknyi különbség van.

Mást mond a szakértő is

A kutatás netes fázisát követően a kérdéses ingatlant értékbecslővel is megnézették. A szakértő megtekintette az épületet, majd a látogatása után 305 ezer és 320 ezer dollár közé tette az ideális árat. Első látásra tehát azt mondhatnánk, hogy az ingyenes site-ok (az Instanthomevaluation nem ingyenes, 9,95 dollárba került a használata) elég jól eltalálták a végső értéket, amennyiben a szakértői véleményt elfogadjuk. Ez azonban lehet csak a véletlen műve is.

Kétségtelen, az USA-ban felépített gigantikus adatbázisok segítségével bizonyos szintig meg lehet becsülni, hogy az adott környéken a közelmúlt értékesítési adatai alapján egy hasonló típusú ingatlan mennyit érhet. Az adatok azonban az ingatlanok állapotára vonatkozóan semmit nem tartalmaznak, holott ez nagy százalékban befolyásolja a végső tranzakciós árat.