Bulcsú
11 °C
26 °C
Index - In English In English Eng

Lázadásokhoz vezethet az élelmiszerdrágulás

2008.04.08. 17:00
Társadalmi elégedetlenséget és politikai instabilitást okozhat, hogy egy év alatt 40 százalékkal nõtt az élelmiszer ára.

Az élelmiszerek további drágulása világszerte társadalmi elégedetlenséget és politikai instabilitást okozhat, figyelmeztetett kedden az ENSZ humanitárius és segélyezési kérdésekkel megbízott fõtitkárhelyettese.

John Holmes egy Dubaiban tartott konferencián elmondta, hogy a drágulás folytatódik, miután 2007 közepe óta átlagosan már 40 százalékkal emelkedtek az élelmiszerárak világszerte.

Holmes szerint a legnagyobb baj az, hogy a klímaváltozás miatt szélsõséges idõjárási jelenségek alakulnak ki, számuk évi átlagban 400-ra növekedett a húsz évvel ezelõtti 200-ról. A problémákat szaporítja, hogy emelkedik az üzemanyagok ára, megdrágítva a szállítást, a mezõgazdasági termelést.

Eközben a világon az élelmiszertartalékok történelmi minimumra süllyedtek. Ennek egyik oka a szélsõséges idõjárás mellett a nagy országok, közöttük India és Kína megnövekedett szükséglete. Az élelmezési gondok miatt már zavargások, lázadások törtek ki több országban Nyugat-Afrikától Dél-Ázsiáig.