Zsuzsanna
-4 °C
3 °C

A Lufthansa nem örülne az állami segítségnek

2001.09.21. 12:36
Az amerikai kormány és a kongresszus csütörtök este megegyezett, hogy az amerikai légitársaságok 15 milliárd dollárt kaphatnak a múlt heti New York-i és washingtoni terrortámadás következményeinek enyhítésére. A brit kormány hasonló megoldásról tárgyal a légitársaságokkal és a biztosítókkal. A Lufthansa ugyanakkor bejelentette, hogy nem örülne az állami támogatásnak.
Az amerikai segélycsomagban 5 milliárd dollár készpénz és 10 milliárd dollár hitelgarancia van. A kormány a 15 milliárdon felül hajlandó további 3 milliárd dollárral támogatni a légiközlekedés biztonságának javítását.

Valakinek jókor jött?

A képviselőház független bizottságot alakít a hitelkérelmek véleményezésére, miután demokrata párti törvényhozók kifejezték aggodalmukat, hogy egyes társaságok esetleg régebb óta tartó vezetési-gazdálkodási gyengeségeik kendőzésére használják ki a hazafias felbuzdulást, a segítségre való kormányzati készséget.

Elbocsátás, biztosítás

Az amerikai légitársaságok az utóbbi napokban körülbelül 65 ezer állás megszüntetését jelentették be, és járataikat átlagosan 20 százalékkal kénytelenek csökkenteni - közölte az MTI. A kormányzat megfontolja, miként segíthetne a légitársaságok legújabb panaszán is: a biztosítási díjak már a jövő héten akár 1 milliárd dollárral növekednek számukra a biztosítók "háborús kockázati" díjemelései miatt, és az új szerződésekben a biztosítók általában esetenként 50 millió dollárra korlátozzák térítésüket földi károkra.

A Lufthansa ellenzi a segélyezést

A német Lufhansa légitársaságot súlyosan érintik az amerikai terrortámadások következményei, mégis hevesen ellenzi, hogy a légiközlekedési vállalatok állami segítséget kapjanak. "Ellenezzük, hogy mesterségesen életben tartsanak légitársaságokat állami szubvenciókkal. Nem zárjuk ki a kárpótlást a ténylegesen megtörtént károkért. De a mostani amerikai támogatásoknak, amelyek ellentétesek a versenyszabályokkal, semmiképpen sem szabad az Egyesült Államokon kívüli következményekkel járniuk" - idézte a Lufthansa pénzügyi igazgatóját, Karl-Ludwig Kleyt a Frakfurter Allgemeine Zeitung.

Az EU közlekedési biztosa, Loyola de Palacio közben pénteken ismét kizárta, hogy EU-szinten vagy állami szinten készpénzinjekciókkal siessenek a légitársaságok segítségére. Az egyik spanyol televíziónak úgy nyilatkozott, hogy megfontolható viszont a közösségi hozzájárulás a vállalatok megnövekedett biztonsági kiadásaihoz és biztosítási díjaihoz.

A brit kormány még tárgyal

A Financial Times értesülései szerint a brit légitársaságok levélben figyelmeztették a kereskedelmi minisztert, hogy valószínűleg teljesen le kell állniuk, ha a biztosítótársaságok drasztikusan csökkentik a terrorcselekményekkel kapcsolatos károkra vonatkozó fedezetet. A kormány illetékesei pénteken tárgyalnak a légitársaságok és a biztosítók képviselőivel, és annak lehetőségét vizsgálják, hogy az államnak milyen mértékben kellene a cégek segítségére sietnie.