Auguszta
-4 °C
2 °C

Hetvenöt éves a Lego

2007.08.09. 15:58
Pénteken lesz hetvenöt éves a Lego. Több évtizedes története alatt többször is megválasztották az évszázad játékának. A gyárakban óránként kétmillió elemet készítenek. Összesen 2200 különböző formájú elem és 55 szín van.

Hogyan készülnek a kockák?

A kialakítás során a kockákat 232 Celsius-fokra melegítik, amíg olyan nem lesz az állaga, mint a tésztáé. Ezután 25-150 tonnás nyomás alatt formába öntik, majd hét másodpercig hűtik, és csak azután veszik ki a formából. A formák két ezred milliméteres pontossággal dolgoznak, ezért egymillióból mindössze átlagosan 18 olyan darab akad, amely nem felel meg a szigorú minőségi követelményeknek.

Hetvenöt éves lesz pénteken a Lego. Az évtizedek óta népszerű játék alapítója, a dán Ole Kirk Christiansen eredetileg ácsmesterként dolgozott. 1932-ben fából faragta az első játékot, egy kacsát, amelynek a Lego nevet adta. A mozaikszót a dán Leg Godt kifejezésből rakta össze, ez magyarul annyit tesz, "jót játszani". Érdekes, de véletlen egybeesés, hogy a Lego szó latin jelentése: összerakni.

Ma az alapító unokája, Kjeld Kirk Kristiansen és fia az ötödik legnagyobb játékgyár tulajdonosai. A Lego 75 éve az egyik legismertebb játék a világon.

Lego, a kezdetektől

A Lego először a Fortune Magazintól, majd a Brit Játék-kiskereskedők Egyesületétől (British Association of Toy Retailers) nyerte el az évszázad játéka címet. Az évek alatt több különféle divatot ért meg a gyártó, de sosem távolodott el a klasszikus alaptól, a Lego kockáktól.

A vállalat 120 főből álló kreatív csapatának tagjait komoly felvételi vizsgán választják ki, amelyen a kreativitás és a kézügyesség a legfontosabb szempont. Jelenleg a csapatban 15 ország kreatívjai dolgoznak, akik a világ különböző részén folytattak művészeti vagy designtanulmányokat.

A Lego szisztematikusan fejleszti termékeit, felhasználva a gyermekek és felnőttek körében folyamatosan végzett kutatások eredményeit. Kiemelt szempont a gyermekek logikájának és kreativitásának, a komplex problémák megoldási készségének fejlesztése. Emiatt a Legót világszerte használják pedagógiai intézetekben és iskolákban.

Legoland

1968-ban épült meg az első Legoland park a dániai Billundban, amit a 90-es években újabbak követtek Windsorban és Kaliforniában, majd 2002-ben Günzburgban.

A Lego kockák fejlődésének lépcsőfokai közül először az építéshez feltétlenül szükséges alapvető formák és építő darabok születtek meg. A következő lépcsőt a mozgó tárgyak készítéséhez szükséges elemek jelentették: kerekek, motorok, vonatok és sínek. Ebből a koncepcióból nőtte aztán ki magát a Lego Technic sorozat.

A pici és már nagyobb gyerekek játékszokásait vizsgálva jött az ötlet, hogy a gyerekeknek is készítsenek Legót, így született meg a Lego Duplo.

A Lego embermegjelenítésével új koncepció részeként készültek el az első Lego figurák. A kezdetben kötelezően sárga arcú alakok mellett mára megtaláljuk a kínálatban Harry Pottert, a Mikulást és Stephen Spielberget vagy akár a Star Wars szereplőit is.

A németországi és külföldi gyárakban óránként kétmilliót, percenként 33 824 elemet készítenek. 2200 különböző formájú elem és 55 szín teszi igazán sokszínűvé a Lego termékkínálatát.