Hedvig
6 °C
15 °C

Elbukott a Lehman Brothers

2008.09.15. 08:28
A Lehman Brothers a ma reggeli órákban bejelentette, hogy csõdvédelmet kér és megkezdi az átszervezéseket. A múlt hét folyamán egyre nehezebbre fordult a 158 éves amerikai befektetési bank helyzete, miután a Korean Development Bank visszalépett a tõkeemelésrõl és a hétvégén a társaság felvásárlása is meghiúsult és az állam sem siet úgy a cég sietségére, mint ahogy azt a Freddie Mac és a Fannie Mae esetén tette.<

A Lehman Brothers bejelentette, hogy csõdvédelmet kér és nagyszabású reorganizáció kezd, miután a felvásárlási és a tõkeemelési kísérletek kútba estek. A csõdkérelmet a holding cég nyújtja be és nem vonatkozik egyetlen leányvállalatára sem - tette közzé a vállalat. A hétvége folyamán a cég tárgyalásokat folytatott a Barclays-zal és a Bank of America-val, de nem sikerült megállapodásra jutniuk az akvizícióról, miután a két vállalat visszalépett az ügylettõl.

A Barclays volt gyakorlatilag az egyetlen cég, amely versenyben maradt a bajba jutott befektetési bankért, miután a Bank of America pedig a Merrill Lynchre tett ajánlatot.

A Lehman Brothers helyzete a hitelpiaci válság és az amerikai ingatlanpiac összeomlását követõen egyre nehezebbé vált és a tervezett tõkeemelést sem tudta véghezvinni a befektetési bank, miután a Korean Development Bank visszalépett az ügylettõl arra hivatkozva, hogy nem sikerült megegyezésre jutni a feltételekrõl.

Az állam szorgalmazta az akvizíciót, ugyanis egy esetleges bankcsõd tovább rontaná a hangulatot az egyébként is problémákkal küszködõ pénzügyi piacokon. Viszont nem menti meg a céget, mint ahogy azt a Freddie Mac és a Fannie Mae esetén tette.

Nemcsak a Lehman Brothers jutott bajba, a hitelpiaci válság során már számos befektetési bank jelentõs veszteségleírásokat könyvelhetett el, aminek nyomán megkezdõdött a pénzügyi szektor konszolidációja. A Bank of America bejelentette, hogy felvásárolja a Merrill Lynch-et 44 milliárd dollárért, az AIG pedig jelentõs átszervezéseket jelentett be.