Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

511 milliárd dolláros veszteség

2008.09.12. 07:58
Eddig több mint ötszázmilliárd dollárt buktak a másodlagos jelzálogpiaci válságon a pénzügyi szolgáltatók, ám a vészterhes időszaknak a jelek szerint nincs vége. Amerikai közgazdászok szerint a krízis most tarthat nagyjából a negyedénél, és az sem kizárt, hogy további kétszáz bank megy csődbe az USA-ban. A hazai hitelintézetek - bár nincs közvetlen kitettségük - szintén egyre többet beszélnek a válság begyűrűző hatásairól, amelyek következtében leginkább a forrásaik jelentékeny drágulásával kell szembesülniük.

A várakozásokat meghaladó Lehman-veszteség felkavarta a közgazdászok közötti, a háború utáni legsúlyosabb pénzpiaci krízis hatásáról dúló vitát. A tavaly nyáron bedőlt amerikai jelzálogpiac összesített eredménye ez év őszére elérte az 511,1 milliárd dolláros mínuszt, de az szinte biztos, hogy a világ legnagyobb intézeteinek van még mit takargatniuk - hívják fel a figyelmet szakértők.

A Bloomberg hírügynökség külön mutatót hozott létre a száz legnagyobb bank veszteségének a mérésére. A WDCI index rangsorát a Citigroup vezeti: az amerikai óriás rossz hiteleinek a mértéke ekvivalens a bank megelőző tíz negyedévben összegyűjtött profitjával. A második helyen a Merrill Lynch található; neki nagyobb a deficite, mint amennyi nyereséget az elmúlt két évtizedben összesen látott. A harmadik helyen a svájci óriás UBS áll, már most is több hitelt kellett leírnia, mint amennyi jövedelmet 2002 óta képes volt megtermelni. Mindhárom hitelintézet vezetője azonos sorsra jutott: elbocsátották állásából.

A mutatóból jól kiolvasható, hogy a sokszor hangoztatott "rossz hitelek leírása" nem csupán egy egyszerű számviteli formula. A frázis iszonyatos küzdelmet jelent azért, hogy egy-egy bajba jutott hitelintézet tőkeinjekcióhoz jusson és képes legyen fedezni tetemes veszteségeit. A WDCI-n jegyzett tőkeemelés öszszesített volumene 359,4 milliárd dollár, vagyis ennyi pénzt sikerült eddig bevonnia a száz legnagyobbnak. Egyszerű számítással látható, hogy 160 milliárd hiányzik a veszteségfedezetre, ezek után már nem meglepő, hogy az idén tizenegy bank ment csődbe a tengerentúlon.

Az elemzők most egyre lejjebb viszik harmadik negyedéves profitvárakozásaikat, ez azt sugallja, hogy a bankszektornak még több leírást kell elkönyvelnie.

Folytatódik a veszteségek bevallása az idén és jövőre, de nagy valószínűséggel még 2010-ben is - mondja a New York-i Egyetem professzora, Nouriel Roubini. A közgazdász becslései szerint 2000 milliárd dollár körül tetőzhet a WDCI végösszege. Egy másik neves közgazdász, Michael Spencer szerint a következő egy évben kétszáz bank mehet csődbe az Egyesült Államokban. A pénzügyi szektor a 30-as évek nagy válsága óta nem élt meg hasonlót - véli a Stanford Egyetem Nobel-díjas közgazdásza. Vannak azért a témának optimistább megszólalói is. A világ 375 vezető bankját képviselő Nemzetközi Pénzügyi Intézet (IIF) igazgatója, Charles Dallara szerint a hitelintézetek túljutottak a válság nehezén, és még az idén elmozdulhatunk a globális stabilitás irányába.

A másodlagos jelzálogpiaci válság közvetlenül nem érintette a hazai bankszektort - mondták a megkérdezett hazai hitelintézeteknél. Az MKB Bank szerint a globális működési környezet kedvezőtlenebbé válása miatt torpant meg a bankok eddigi növekedési üteme, amely a jól működő szegmenseket is negatívan érintette.

És bár a válság kirobbanásakor minden hazai szereplő igyekezett hangsúlyozni, hogy a piac immúnis a válsággal szemben, a féléves eredmények kapcsán már mindegyikük a forrásköltségek jelentős emelkedéséről beszélt. A bankok által közölteket alátámasztja, hogy a szektor öszszesített adózott nyeresége 13 százalékkal csökkent az első fél évben. Különösen szembetűnő a változás a befektetési szolgáltatások eredményénél, ahol a tavalyi első féléves 29,6 milliárdos többlethez képest 27 milliárdos mínuszt értek el a bankok.