Jácint
16 °C
31 °C

511 milliárd dolláros veszteség

2008.09.12. 07:58
Eddig több mint ötszázmilliárd dollárt buktak a másodlagos jelzálogpiaci válságon a pénzügyi szolgáltatók, ám a vészterhes időszaknak a jelek szerint nincs vége. Amerikai közgazdászok szerint a krízis most tarthat nagyjából a negyedénél, és az sem kizárt, hogy további kétszáz bank megy csődbe az USA-ban. A hazai hitelintézetek - bár nincs közvetlen kitettségük - szintén egyre többet beszélnek a válság begyűrűző hatásairól, amelyek következtében leginkább a forrásaik jelentékeny drágulásával kell szembesülniük.

A várakozásokat meghaladó Lehman-veszteség felkavarta a közgazdászok közötti, a háború utáni legsúlyosabb pénzpiaci krízis hatásáról dúló vitát. A tavaly nyáron bedőlt amerikai jelzálogpiac összesített eredménye ez év őszére elérte az 511,1 milliárd dolláros mínuszt, de az szinte biztos, hogy a világ legnagyobb intézeteinek van még mit takargatniuk - hívják fel a figyelmet szakértők.

A Bloomberg hírügynökség külön mutatót hozott létre a száz legnagyobb bank veszteségének a mérésére. A WDCI index rangsorát a Citigroup vezeti: az amerikai óriás rossz hiteleinek a mértéke ekvivalens a bank megelőző tíz negyedévben összegyűjtött profitjával. A második helyen a Merrill Lynch található; neki nagyobb a deficite, mint amennyi nyereséget az elmúlt két évtizedben összesen látott. A harmadik helyen a svájci óriás UBS áll, már most is több hitelt kellett leírnia, mint amennyi jövedelmet 2002 óta képes volt megtermelni. Mindhárom hitelintézet vezetője azonos sorsra jutott: elbocsátották állásából.

A mutatóból jól kiolvasható, hogy a sokszor hangoztatott "rossz hitelek leírása" nem csupán egy egyszerű számviteli formula. A frázis iszonyatos küzdelmet jelent azért, hogy egy-egy bajba jutott hitelintézet tőkeinjekcióhoz jusson és képes legyen fedezni tetemes veszteségeit. A WDCI-n jegyzett tőkeemelés öszszesített volumene 359,4 milliárd dollár, vagyis ennyi pénzt sikerült eddig bevonnia a száz legnagyobbnak. Egyszerű számítással látható, hogy 160 milliárd hiányzik a veszteségfedezetre, ezek után már nem meglepő, hogy az idén tizenegy bank ment csődbe a tengerentúlon.

Az elemzők most egyre lejjebb viszik harmadik negyedéves profitvárakozásaikat, ez azt sugallja, hogy a bankszektornak még több leírást kell elkönyvelnie.

Folytatódik a veszteségek bevallása az idén és jövőre, de nagy valószínűséggel még 2010-ben is - mondja a New York-i Egyetem professzora, Nouriel Roubini. A közgazdász becslései szerint 2000 milliárd dollár körül tetőzhet a WDCI végösszege. Egy másik neves közgazdász, Michael Spencer szerint a következő egy évben kétszáz bank mehet csődbe az Egyesült Államokban. A pénzügyi szektor a 30-as évek nagy válsága óta nem élt meg hasonlót - véli a Stanford Egyetem Nobel-díjas közgazdásza. Vannak azért a témának optimistább megszólalói is. A világ 375 vezető bankját képviselő Nemzetközi Pénzügyi Intézet (IIF) igazgatója, Charles Dallara szerint a hitelintézetek túljutottak a válság nehezén, és még az idén elmozdulhatunk a globális stabilitás irányába.

A másodlagos jelzálogpiaci válság közvetlenül nem érintette a hazai bankszektort - mondták a megkérdezett hazai hitelintézeteknél. Az MKB Bank szerint a globális működési környezet kedvezőtlenebbé válása miatt torpant meg a bankok eddigi növekedési üteme, amely a jól működő szegmenseket is negatívan érintette.

És bár a válság kirobbanásakor minden hazai szereplő igyekezett hangsúlyozni, hogy a piac immúnis a válsággal szemben, a féléves eredmények kapcsán már mindegyikük a forrásköltségek jelentős emelkedéséről beszélt. A bankok által közölteket alátámasztja, hogy a szektor öszszesített adózott nyeresége 13 százalékkal csökkent az első fél évben. Különösen szembetűnő a változás a befektetési szolgáltatások eredményénél, ahol a tavalyi első féléves 29,6 milliárdos többlethez képest 27 milliárdos mínuszt értek el a bankok.