István, Vajk
17 °C
34 °C

Fekete péntek a világ tőzsdéin

2008.09.08. 07:46
Csütörtökön és pénteken 3-4 százalékot estek a világ tőzsdéi, ám szakemberek szerint a krízisnek koránt sincs vége.

A második évébe lépett a hitelválság, és még mindig nem látszik a vége - kommentálta az elmúlt napok tőzsdei eseményeit Forián Szabó Gergely, a Pioneer Alapkezelő befektetési igazgatója. A szeptemberrel ismét visszatért a medve a tőkepiacokra. A múlt héten a világ szinte minden tőzsdeindexe a lejtőre került: Amerikában a csütörtök, Európában az arra virradó péntek vált fekete nappá. A vezető három tengerentúli mutató, a Dow Jones ipari átlaga, az S&P 500 és a NASDAQ 3-3,2 százalékot esett csütörtökön, az öreg kontinens vezető részvényindexei közül a frankfurti DAX 2,42, a párizsi CAC 2,49, a londoni FTSE 100 pedig 2,26 százalékot zuhant pénteken.

A kelet-európai piacokon még ennél is nagyobb volt a pánik. A hét utolsó napján a varsói tőzsdeindex csaknem 3,3, Moszkva és Prága részvénypiaca pedig 3,8 százalékot hanyatlott. A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX pedig - a cseh és az orosz mutatóhoz hasonlóan - kétéves mélypontra került, miután több mint 3,5 százalékkal, 19 625,42 pontig esett a nap végére.

Az amerikai piacokat a gyenge makrogazdasági adatok taszították a mélybe - állítja Herczenik Ákos, a Raiffeisen Bank elemzője. Csütörtökön kiderült: az elemzők várakozásaival ellentétben nemhogy nem csökkent az előző héten frissen regisztrált munkanélküliek száma, de 19 ezer fővel, 444 ezerre nőtt. Ezt követte az augusztusi munkanélküliségi rátáról szóló adat, amely a prognosztizált 5,7 helyett az ötéves csúcsnak számító 6,1 százalékra ugrott. Emellett az új lakások építésének a száma is tovább csökkent - mutat rá egy másik kedvezőtlen trendre Pillár Zsolt, a Generali Alapkezelő igazgatósági tagja. Pillár és Forián is egyetért abban, hogy a hazai részvénypiac is elsősorban a lejtőre került amerikai és európai tőkepiacokat követve esik.

Hazai sztorik, mint például a most szóba került kormányfőcsere, nem voltak benne az eseményekben - mondja Forián, bár hozzáteszi, ha valóban menesztenék Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt, azt valószínűleg megérezné a pesti tőzsde. A kelet-európai börzék a szakemberek szerint főként a fokozottabb geopolitikai kockázat és a kisebb likviditás miatt estek nagyobbat, mint a nyugatiak.

Bár pénteken az amerikai indexek már nem zuhantak tovább, a szakemberek szerint a krízisnek még koránt sincs vége. A részvénypiaci kilátásokkal kapcsolatban kijelenthető, hogy egészen addig, amíg a globális makrogazdasági mutatókban nem következik be pozitív fordulat, a jelenlegi negatív trend folytatódhat - mondja Pillár. A pozitív fordulat pedig a szakemberek szerint még várat magára. A világgazdasági növekedés, főleg a fejlett országokban, úgy néz ki, megállt - mondja Duronelly Péter, a Budapest Alapkezelő befektetési igazgatója, aki szerint a második fél év nem hoz növekedést sem az Egyesült Államokban, sem az eurózónában, s ezt csak nehezíti, hogy eközben az inflációs kilátások sem biztatók. A kőolaj és a többi árupiaci termék ára csökkent ugyan, ám a szűkös kínálat miatt ez a korrekció könnyen lehet, hogy átmenetinek bizonyul, a munkaerőköltségek pedig időközben megnövekedtek.

Ez viszont a csökkenő fogyasztással együtt megnyirbálhatja a tőzsdei cégek profitját, és tovább süllyesztheti az idén eddig már átlagosan 20 százalékos mínuszban lévő tőzsdeindexeket. Akár 10 százalékot is eshetnek még a részvénypiacok az év végéig - mondja Herczenik. Sokan azt gondolják, annyit zuhantak már a részvények, hogy az árfolyamok most már igazán vonzók, csakhogy időközben a cégek profittömege is csökkent - figyelmeztet Tardos Gergely, az OTP Bank vezető elemzője.