Jenő
-3 °C
5 °C

Fekete péntek a világ tőzsdéin

2008.09.08. 07:46
Csütörtökön és pénteken 3-4 százalékot estek a világ tőzsdéi, ám szakemberek szerint a krízisnek koránt sincs vége.

A második évébe lépett a hitelválság, és még mindig nem látszik a vége - kommentálta az elmúlt napok tőzsdei eseményeit Forián Szabó Gergely, a Pioneer Alapkezelő befektetési igazgatója. A szeptemberrel ismét visszatért a medve a tőkepiacokra. A múlt héten a világ szinte minden tőzsdeindexe a lejtőre került: Amerikában a csütörtök, Európában az arra virradó péntek vált fekete nappá. A vezető három tengerentúli mutató, a Dow Jones ipari átlaga, az S&P 500 és a NASDAQ 3-3,2 százalékot esett csütörtökön, az öreg kontinens vezető részvényindexei közül a frankfurti DAX 2,42, a párizsi CAC 2,49, a londoni FTSE 100 pedig 2,26 százalékot zuhant pénteken.

A kelet-európai piacokon még ennél is nagyobb volt a pánik. A hét utolsó napján a varsói tőzsdeindex csaknem 3,3, Moszkva és Prága részvénypiaca pedig 3,8 százalékot hanyatlott. A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX pedig - a cseh és az orosz mutatóhoz hasonlóan - kétéves mélypontra került, miután több mint 3,5 százalékkal, 19 625,42 pontig esett a nap végére.

Az amerikai piacokat a gyenge makrogazdasági adatok taszították a mélybe - állítja Herczenik Ákos, a Raiffeisen Bank elemzője. Csütörtökön kiderült: az elemzők várakozásaival ellentétben nemhogy nem csökkent az előző héten frissen regisztrált munkanélküliek száma, de 19 ezer fővel, 444 ezerre nőtt. Ezt követte az augusztusi munkanélküliségi rátáról szóló adat, amely a prognosztizált 5,7 helyett az ötéves csúcsnak számító 6,1 százalékra ugrott. Emellett az új lakások építésének a száma is tovább csökkent - mutat rá egy másik kedvezőtlen trendre Pillár Zsolt, a Generali Alapkezelő igazgatósági tagja. Pillár és Forián is egyetért abban, hogy a hazai részvénypiac is elsősorban a lejtőre került amerikai és európai tőkepiacokat követve esik.

Hazai sztorik, mint például a most szóba került kormányfőcsere, nem voltak benne az eseményekben - mondja Forián, bár hozzáteszi, ha valóban menesztenék Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt, azt valószínűleg megérezné a pesti tőzsde. A kelet-európai börzék a szakemberek szerint főként a fokozottabb geopolitikai kockázat és a kisebb likviditás miatt estek nagyobbat, mint a nyugatiak.

Bár pénteken az amerikai indexek már nem zuhantak tovább, a szakemberek szerint a krízisnek még koránt sincs vége. A részvénypiaci kilátásokkal kapcsolatban kijelenthető, hogy egészen addig, amíg a globális makrogazdasági mutatókban nem következik be pozitív fordulat, a jelenlegi negatív trend folytatódhat - mondja Pillár. A pozitív fordulat pedig a szakemberek szerint még várat magára. A világgazdasági növekedés, főleg a fejlett országokban, úgy néz ki, megállt - mondja Duronelly Péter, a Budapest Alapkezelő befektetési igazgatója, aki szerint a második fél év nem hoz növekedést sem az Egyesült Államokban, sem az eurózónában, s ezt csak nehezíti, hogy eközben az inflációs kilátások sem biztatók. A kőolaj és a többi árupiaci termék ára csökkent ugyan, ám a szűkös kínálat miatt ez a korrekció könnyen lehet, hogy átmenetinek bizonyul, a munkaerőköltségek pedig időközben megnövekedtek.

Ez viszont a csökkenő fogyasztással együtt megnyirbálhatja a tőzsdei cégek profitját, és tovább süllyesztheti az idén eddig már átlagosan 20 százalékos mínuszban lévő tőzsdeindexeket. Akár 10 százalékot is eshetnek még a részvénypiacok az év végéig - mondja Herczenik. Sokan azt gondolják, annyit zuhantak már a részvények, hogy az árfolyamok most már igazán vonzók, csakhogy időközben a cégek profittömege is csökkent - figyelmeztet Tardos Gergely, az OTP Bank vezető elemzője.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?