Ágnes
-5 °C
2 °C

Összeomlott a brit ingatlanpiac

2008.09.09. 16:51
A hitelválság miatt a bankok óvatosabbak és szigorúbbak, egyre nehezebb hitelhez jutni: így viszont csökkent a lakáseladások száma, az árak pedig zuhannak. Van, aki szerint a tavaly õszi szinthez képest 25 százalékos áresésnél lehet a mélypont, most tíznél tartunk.

"Összeomlott" a brit ingatlanpiac a jelzálog-finanszírozás szinte teljes elapadása nyomán, áll a vezetõ brit ingatlanforgalmi piacfigyelõ intézet kedden közzétett friss felmérésében. Szakértõi elõrejelzések meredek árzuhanást is jósolnak a következõ két évre. Az Okleveles Ingatlanszakértõk Királyi Intézete (Royal Institution of Chartered Surveyors - RICS) által kiadott új összesítés szerint soha nem volt ilyen kevés adásvétel a brit ingatlanpiacon azóta, hogy ezek a havi felmérések 1978-ban elkezdõdtek.

Az intézet mérési módszere azt veti össze, hogy a kötelékébe tartozó ingatlanügynökségek szakértõi saját területükön hány lakásügyletrõl számolnak be.

Nem jutnak hitelhez

A kedden megjelent új felmérés szerint az utóbbi három hónap átlagában az egy-egy adatszolgáltató szakértõre jutó ingatlan-adásvételek száma 12,7 volt, ez mélységi rekord. Sok területen az ügynökségek heti egynél kevesebb eladási átlagról számoltak be. A RICS jelentése szerint a "tranzakciók összeomlása" tükrözi, hogy sok vásárló továbbra sem tud jelzálog-finanszírozáshoz jutni a folyósítási feltételek rendkívüli megszigorítása miatt.

Nagy-Britanniát - az euróövezeten kívüli legnagyobb EU-gazdaságot, a világ negyedik számú gazdaságát - a többi európai országnál messze nagyobb mértékben sújtja az amerikai nem elsõrendû - subprime - jelzálogadósi kör bõl kiindult likviditási válság. A brit lakóingatlan-szektor finanszírozása ugyanis hasonló felépítésû, mint az amerikaié: tízmilliók tartoznak igen jelentõs jelzálog-kötelezettségekkel a bankoknak, és e hitelek fedezete maga az ingatlan, és a pénzintézetek egy része nem betétekbõl, hanem maga is piaci hitelekbõl finanszírozza hitelezését.

A brit ingatlanárak - az amerikai folyamathoz hasonlóan - többévi rendkívül meredek felfutás után most már nagy ütemben csökkennek: a legutóbbi országos felmérés 10 százalékos átlagos árzuhanást jelzett tizenkét havi összevetésben. Ez 1990 óta a legnagyobb éves lakóingatlan-áresés a brit piacon.

További durva áresés jöhet

A legnagyobb brit jelzálog-kölcsönzõ, a Nationwide igazgatója a héten azt jósolta, hogy a brit ingatlanárak a tavaly õszi csúcshoz képest 25 százalékot is zuhanhatnak, mire elérik a mélypontot. Szakértõk szerint az ilyen ütemû lakásár-defláció már felidézi a "negative equity" tömeges elõfordulásának korábbról jól ismert rémét. A kifejezés azt jelenti, hogy a lakóingatlan értéke - a jelzálogkölcsön fedezete - az ingatlanra felvett jelzáloghitel összege alá csökken; ilyen esetekben a jelzálog-folyósító bankok rendszerint további fedezetet követelnek az adóstól. Ha az adós ezt nem tudja nyújtani, a bank visszabirtokolhatja az ingatlant.

A brit gazdaságról az ingatlanszektoron kívülrõl is mind riasztóbb hírek látnak napvilágot. Alistair Darling brit pénzügyminiszter - általános piaci megdöbbenést keltve, és a fontnak meredek árfolyamveszteséget okozva - a minap egyenest azt mondta: a brit gazdaság hatvan éve nem volt olyan rossz állapotban, mint most. Nem sokkal késõbb a fejlett ipari térség gazdasági együttmûködési és fejlesztési szervezete (OECD) közölte, hogy új elõrejelzése szerint a brit gazdaság még az idén recesszióba süllyed. A szervezet azzal számol, hogy a brit GDP-érték a harmadik negyedévben, éves összevetésben 0,3 százalékkal, a negyedikben 0,4 százalékkal csökken.

David Blanchflower, a Bank of England - a brit jegybank - pénzügypolitikai tanácsának egyik befolyásos tagja nemrég kijelentette, hogy a brit recesszió szerinte jó eséllyel már meg is kezdõdött, és egy évnél tovább, négy-öt negyedévig is eltarthat. A brit statisztikai hivatal már a múlt hónap végén jelentette, hogy a brit gazdaság növekedése 63 negyedévi - vagyis csaknem 16 évi - megszakítatlan bõvülés után leállt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!