Valter
16 °C
31 °C

Megint kémkedéssel vádolják a német Lidlt

2008.03.27. 14:18
Újabb botrány robbant ki a Németországban a Lidl áruházlánccal kapcsolatban. Most azzal vádolják a céget, hogy kémkedett alkalmazottai után. A cég cáfol.

Nem az alkalmazottak ellen irányultak a titokban felszerelt kamerák a Lidl áruházakban, csak a bolti lopásokat szerették volna visszaszoríani – reagált a Lidl azokra a vádakra, hogy kémkedett alkalmazottai után Németországban– írja a BBC Online.

A diszkontláncot a Stern egyik cikkében azzal is megvádolták, hogy még azt is figyelemmel kíséri, hogy alkalmazottai hányszor mennek ki a mosdóba. A Times Online szerint a magazinhoz hétszáz oldalnyi titkos felvétel leiratát juttatták el. A vádak csak Németországra vonatkoznak, de egyes jelentések szerint néhány kelet-európai ország is érintett lehet.

A Stern szerint a cég által felbérelt detektívek matchbox méretû, hangfelvételre is képes kamerákat helyeztek el minden hétfõn a boltok területén. Egy Hannover melletti áruházban például a következõ esetet jegyezték le: "J. azt mondja L-nek, hogy nem fizet tévéelõfizetési díjat, mert még mindig a szüleinél van beregisztrálva, holott a barátjával él. A detektív a hét végén azt mondja az áruház vezetõinek, hogy J. biztonsági probléma". Egy másik esetben a detektív azt javasolja, hogy nyomozzák ki L és H között kibontakozó kapcsolatot, mert túl közel kerültek egymáshoz. Olyan jelentések is voltak, hogy az alkalmazott hol visel tetoválást, kik a barátai, sõt az ismerõsök drogproblémáiról is készültek feljegyzések a hangfelvételek alapján – írja a Guardian.

A Stern szóvivóje szerint nagyon sok hasonló történet van a kapott hétszáz oldalban. Az érintettek többsége – öt kivételével – még mindig a Lidlnél dolgozik.

A dolgozók érdekvédelmi szervezete is élesen reagált a vádakra, a Verdi szakszervezet azt mondta, hogy ehhez hasonló módszerekkel csak diktatúrákban találkozhatunk. A szakszervezet jogi védelmet ajánlott fel a dolgozóknak.

A Lidl közelményében sokkolónak nevezte a vádakat. Azt is hozzátették, hogy már nem alkalmaznak magánnyomozókat és jelenleg csak kamerákat szereltek fel, melyek egyébként látható helyen vannak. A cég szerint a vád teljesen alaptalan.

Az ügyben vizsgálatot indítanak a német hatóságok. Az ombudsman szerint nyugtalanítóak a hírek. A jogszabályok világosan megmondják, hogy nyilvános helyeken csak jól látható kamerákat szabad elhelyezni, rejtett kamerákat szigorúan tilos.

A kémkedés vádja nem elõször fogalmazódik meg a Lidl lánccal kapcsolatban. 2005-ben a szakszervezet összegyûjtött minden kifogást a céggel kapcsolatban. Fekete Könyvükben azt állították, hogy a Lild megalázóan bánik alkalmazottaival, megsérti a munkavállalói jogokat és ipari kamerákkal figyelik a dolgozókat. Azt is állították, hogy a félelem légköre uralkodik az áruházakban. Az alkalmazottaknak folyamatosan bizonyítaniuk kell, hogy nem loptak, folyamatosan ezzel gyanúsítják õket. A cégcsoport akkor tagadta a vádakat, de azt elismerték, hogy túlkapások elõfordulhattak.