Auguszta
-3 °C
2 °C

Luxusautók a Nyírségből?

2005.04.19. 09:04
A Magna-Steyr, Európa legnagyobb szerződéses gyártója már tárgyalt a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium szakembereivel, és terepszemlét tartott Nyíregyházán egy esetleges gyár felépítésével összefüggésben - írta meg a Világgazdaság. Elsősorban az ázsiai piacra készülnének Magyarországon az autók.
A Világgazdaság értesülései szerint Magyarországon építheti fel Kelet-Európába tervezett termelőüzemét a Magna-Steyr osztrák szerződéses autógyártó. A grazi székhelyű cég már felvette a kapcsolatot a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium szakembereivel, s megkezdte a tárgyalásokat.

Terepszemlén

A vállalat szóvivője, Andreas Rudas elmondta, hogy már megvolt a nyíregyházai terepszemle is. A lap információi szerint a jó infrastruktúra, a munkaerő minősége, valamint az elviselhető mértékű bürokrácia teszi vonzóvá a cégvezetés szemében Magyarországot, mint befektetési célpontot. Ugyanakkor a cég Szlovákiában és Romániában is keresgél.

Jelenleg a Magna-Steyr egy fejlesztőközponttal van jelen Magyarországon, Győrben. A társaság Európa legnagyobb szerződéses gyártója. Feladata, hogy a nagy autógyáraktól átvegye a kisszériás modellek előállítását. Tavaly több mint negyedmillió autót gyártottak, egyebek között BMW X3-ak, Saabok, Chryslerek gördültek le a futószalagokról.

De a cég gyártja a Mercedes E osztály összes négykerék-meghajtású modelljét, valamint az új Mercedes G osztályt is. A társaság tavalyi forgalma ezzel elérte a 6,2 milliárd dolláros forgalmat, másfélszer annyit, mint öt európai versenytársa együttvéve.

A Frank Stronach osztrák milliárdos által alapított, ma már a torontói tőzsdén jegyzett, tavaly 20,7 milliárd dolláros forgalmat elért Magna International Inc. tulajdonában álló Magna-Steyr ugyanakkor tovább kíván terjeszkedni – írta meg a Világgazdaság. A következő években tevékenységi és ügyfélkörét is bővíteni kívánja a társaság, egyebek között ázsiai megrendelőkkel. Egy esetleges kelet-európai üzem felépítése is ennek a függvénye