Béla
12 °C
27 °C

A legkevesebb munka a legtöbb pénzért

2003.04.10. 09:40
A súlyos gazdasági helyzet dacára a német ipari alkalmazottak továbbra is a világ legkedvezőbb munkafeltételeit élvezhetik, miközben ők azok, akik a legkevesebbet dolgoznak, derült ki egy német országos kutatóintézet által végzett felmérésből.
A kölni IW Intézet kutatásainak eredményei azt mutatják, hogy a világ vezető gazdaságai közül tavaly a Németország nyugati felében alkalmazott ipari munkások dolgoztak a legkevesebbet.

Heti 35,7 óra

2002-ben a "nyugatnémetek" 1557 órát dolgoztak, ezzel szemben a francia ipari alkalmazottak 1605-öt, a britek 1693-at, míg az egyesült államokbeliek 1904 órát - derül ki az IW felméréséből. A gazdaságilag elmaradott Kelet-Németországban a munkások 1685 órát töltöttek munkával.

A nyugatnémet alkalmazottak hosszú ideje a világ talán legkedvezőbb munkafeltételei között dolgoznak. Munkaidejük rövid, szabadságuk viszont aránylag hosszú. A német szakszervezetek ugyanakkor folyamatosan nyomást gyakorolnak a munkahét további rövidítése érdekében. A negyvenórás munkahét időszaka a régmúlté, Németországban az alkalmazottak hetente átlagosan 35,7 órát dolgoznak.

A német munkaerőt ráadásul a világ legdrágábbjai közé sorolják, s a munkaerő alkalmazásával járó költségeket az igen magas társadalombiztosítási hozzájárulás is tetézi. Ez is hozzájárult ahhoz, hogy a szeptember 11-e után kialakult gazdasági helyzetben, Németországban alaposan megnőtt a munkanélküliség, a ráta jelenleg 11,1 százalékos.

Küszöbön a reform?

A legfrissebb adatok ismertetésével egy időben Gerhard Schröder kancellár szociáldemokrata kormánya újabb nyomást gyakorol a munkaerőpiaci reformcsomag végrehajtása érdekében. Az intézkedések az ország merev munkaerőpiacának feloldását, rugalmassá tételét célozzák, enyhítenék a kemény alkalmazási és felmondási jogszabályokat, ugyanakkor megnyirbálnák a munkanélküli segély összegét.

Gazdasági szakértők szerint a világ második legnagyobb exportálójaként számon tartott Németország az idén szerencsés esetben 0,5 százalékos gazdasági növekedésre számíthat.