Még nagyobb válságot vár a Toyota

2008.11.16. 12:12
Augusztusban már csökkentett, most még tovább rontott 2009-es várható forgalmának előrejelzésén a Toyota. A csoport úgy számol, hogy az idei 10,4 millió helyett jövőre csak 9 millió autót tud majd eladni.

A világ legnagyobb autóipari csoportja, a japán Toyota a korábbihoz képest is gyengébb értékesítésre számít jövőre a globális pénzügyi válság negatív hatásai miatt, ezért tovább módosította lefelé várható forgalmát.

Japán lapbeszámolók szerint a csoportnál most arra számítanak, hogy 2009-ben még további hét százalékkal esik vissza az értékesítés, elsősorban azért, mert az Egyesült Államok és Európa után az olyan feltörekvő országokra is átterjed a válság, mint Kína, India, Oroszország.

A vállalatnál már augusztusban jelezték - akkor még a magas üzemanyag-árra hivatkozva -, hogy jövőre legalább hét százalékkal kevesebb járművet fognak eladni, mint az idén: előrejelzésük szerint 9,7 milliót az idei 10,4 milliót követően. A mostani csökkentés azt jelenti, hogy az eladások 9 millió alá mehetnek.