Ágnes
-1 °C
2 °C

Kárpótlási jegy a Microsofttól

2003.01.13. 11:00
A Microsoft Corp. 1,1 milliárd dollár értékű peren kívüli egyezséget kötött azokkal a kaliforniai magánszemélyekkel és vállalatokkal, amelyek a piaci dominanciájával való visszaélés, azaz indokolatlanul drágán árusított szoftverei miatt perelték be.
A per költséges elhúzódásának elkerülése érdekében kötött megállapodás jelentős lépés a függőben lévő száz másik egyesített ügy megoldását illetően is, és ahol csak lehet, megegyezésre törekszünk - nyilatkozta Brad Smith, a Microsoft vezető jogtanácsosa.

A Microsoft tavaly 660 millió dollárt különített el perekre. A részvény árfolyama pénteken 11 centtel, 55,92 dollárra emelkedve öthetes csúcson zárt.

Vásárlási utalványok a felpereseknek

A még a San Franciscó-i bíróság formális jóváhagyására váró egyezség értelmében a Microsoft a pertársaságot alkotó immár 13 millió egykori felperesnek számítógépek, szoftverek, és bizonyos perifériák vásárlására szolgáló olyan utalványokat ad, amelyekkel rivális cégek termékei is vásárolhatók.

A kvázi kárpótlási jegyek az 1995. február és 2001. december között beszerzett Windows minden egyes darabja után 16 dollárt, a World esetében 5, az Excel esetében pedig 26 dollárt érnek. Egy személy vagy vállalat maximum 650 dollár értékű utalványt ruházhat át, de 10 ezer dollárnál többet nem érdemes összegyűjteni, mert ez az érvényesíthetőség személyenkénti felső határa.

A négyéves határidőig be nem váltott utalványok kétharmadát rászoruló kaliforniai állami iskolák kapják meg, a fennmaradó rész a Microsofthoz kerül vissza.

Az 1999-ben indított és utána egyesített üggyé vált per a még folyamatban lévő hasonló eljárások közül a legnagyobb. A pénteki megállapodással egyidejűleg egy baltimore-i szövetségi bíró úgy határozott: nem hajlandó a Microsoft kérésére elejteni a Sun Microsystems Inc. és két kisebb rivális által a monopóliumellenes törvények megszegésére hivatkozva indított kereseteket.