Nő a bűnözés? Tiltsd be a mobilt!

2002.01.24. 14:06
A bűn megelőzésének sajátos módszerével akar élni a brazil kormány: az elnök támogatásával egyszerűen betiltanák a nem előfizetéses mobiltelefonokat, mivel ezeken a bűnözők a lebukás veszélye nélkül kommunikálhatnak. Az elmúlt időszak összehangolt börtönlázadásait is így szervezték. A telekom cégek árfolyama azonnal zuhanni kezdett.
A Brazíliához hasonlóan szegény országokban az előre fizetett kártya jóval népszerűbb: a dél-amerikai államban tavaly novemberi adatok szerint 19,5 millió ilyen mellett mindössze 9,2 millió előfizető volt. Fernando Henrique Cardoso elnök azonban megelégelte az egyre elviselhetetlenebb mértékű bűnözést, ám jobb híján a telefonokat akarja hidegre tenni.

Egyszerre keltek fel

A hatóságok különös reakcióját például az a tavaly februári szervezett börtönlázadás váltotta ki, amikor a cellákba becsempészett készülékek segítségével az elítéltek megszervezték, hogy 29 fegyintézet mintegy 20 ezer rabja egyszerre lázadjon fel. Brazíliában az előfizetett kártyákról indított hívásokat nem tudják lehallgatni.

Tiltás helyett lehallgatás

Szakértők szerint a kormányzat ötlete elhibázott és a várható ellenállás miatt nem sikerül majd törvénybe iktatni. A telekomcégek képviselői a héten folyamatosan tárgyalnak az igazságügyi szervekkel.

Elemzők a tiltás helyett azt javasolják, hogy a kormány a kötelezze a szolgáltatókat a lehallgató rendszer kiépítésére. A piac érzékenyen reagált a hírekre, hiszen a hatalmas ország mind a 20 szolgáltatójának árfolyama esett.

Cardoso elnök a tiltás mellett azt javasolta, hogy a börtönökbe telepítsenek mobilzavaró készülékeket, hogy a rabok ne tudjanak kommunikálni egymással.  • Bankszámla