Valér
2 °C
8 °C

Még nem minősítik le Magyarországot

2006.08.15. 09:36
Kapcsolódó cikkek (1)
Tegnap komolyan gyengítette a forintot az a piacokon elterjedt pletyka, miszerint a Moody's rövid időn belül rontani készül Magyarország hitelbesorolásán. Az intézet részéről azonban jelezték, nem terveznek ilyen lépést, megvárják az önkormányzati választásokat.

A Moody's Investors Service nem tervez azonnali lépést Magyarország hitelminősítésével kapcsolatban, és megvárja, hogy az október 1-jei önkormányzati választások után milyen, az államháztartási hiány mérséklését szolgáló kiadáscsökkentő intézkedéseket tervez a kormány - mondta el a Reutersnek Jonathan Schiffer, a hitelminősítő elemzője. A Portfolio.hu azt írja: mint ismert, tegnap olyan pletykák terjedtek a piacon, hogy a Moody's akár heteken belül kedvezőtlen irányba változtatja meg hazánk államadósságának besorolását, meg sem várva a konvergenciaprogram szeptember 1-jei benyújtását.

Schiffer utalt rá - írja a Portfolio.hu -, hogy a kormány a közelmúltban adó- és járulékemelési intézkedéseket hozott, amelyeken keresztül az államháztartási hiány csökkentését kívánja elérni, de ezzel a gazdaság növekedési lehetőségeit kockáztatja, ha a magánszektor terhelését fenntartja. Az elemző hozzátette: arra számítanak, hogy a fiskális kiigazítás kiadáscsökkentéssel kapcsolatos intézkedései a második szakaszban, a helyi önkormányzati választások után indulhatnak el. Emiatt kicsit várnak még a referendum után, hogy elkezdjék megvalósítani ezen intézkedéseket.

A Moody's jelenleg három fokozattal jobb besorolást tart fenn a magyar hosszú lejáratú devizaadósságra, mint a két rivális, az S&P és a Fitch. A Moody's A1-es besorolása mellett az S&P is negatív (leminősítést valószínűsítő) kilátást tart fenn saját minősítésére (BBB+).

A Portfolio.hu kommentárjában kétségét fejezi ki azzal kapcsolatban, hogy az önkormányzati választások után a kormány rövid időn belül olyan intézkedésekről tud döntést hozni, amelyek elkerülhetővé teszik, hogy a Moody's ne korrigálja lefelé igen nehezen indokolható besorolását - legalább egy fokozattal.