Szilárda
0 °C
6 °C

Újra 274 forintnál az euró

2006.08.14. 17:14
A régiós devizákat jóval meghaladó mértékben gyengült ma a forint, az euró ára a reggeli 270 körüli szintről 274 közelébe kúszott. Az egyedi gyengülés mögött többen azt a piacon délután elterjedt hírt sejtik, miszerint a Moody's hitelminősítő - amelynél a magyar devizaadósság besorolása három fokozattal jobb, mint a két másik mértékadó intézetnél - esetleg a vártnál, azaz a konvergenciaprogram beadásánál hamarabb dönt az egyébként szükségszerű leminősítésről.

Déutánra újra 274 forint közelébe kúszott az euró ára: a múlt hét második felében 270 alatt is járt az árfolyam, és ma reggel óta is 3,50 forintos volt a gyengülés. Ez 1,2 százalékos forintleértékelődést jelent, ami kiemelkedő a régióban; a visegrádi országok devizái 0,1-0,4 százalék közötti gyengülést mutattak.

A több hullámban bekövetkezett 3,50 forintos gyengülés mögött többen azt a délután elterjedt pletykát sejtik, amely szerint hamarosan várható a Magyarország leminősítése a Moody's részéről. Ezt emelte ki az Index által megkérdezett üzletkötő; a Portfolio.hu által megkérdezett hét piaci forrás (elemzők, alapkezelők, treasury-szakemberek) közül ketten hallottak ma arról, hogy leminősítési aggodalmak állhatnak a régiótól elszakadó magyar piaci gyengülés mögött.

Kötelező penzum

A Moody's szinte kötelező penzumot hajtana végre: a magyar devizaadósság besorolása három fokozattal kedvezőbb náluk, mint a két másik meghatározó hitelminösítőnél, a Standard&Poor'snál és a Fitch-nél. A kérdés korábban csak az volt, hogy a Moody's mikor lép: a korábbi várakozások szerint az intézet megvárta volna a konvergenciaprogram benyújtását, egyes értékelések szerint viszont azután, hogy a miniszterelnök bejelentette, nem lesz céldátum a dokumentumban, elképelhetővé vált egy heteken belül, még augusztusban bekövetkező leminősítés is.

Hiába nem jelent meglepetést sem a Moody's leminősítése, sem annak indoklása, maga a tény fontos pszichés tényező a piacon, így annak közeledte és bekövetkezte is gyengítheti átmenetileg a forintot - mondta az Index által megkeresett kereskedő. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy holnap az USA-ban az ottani kamatvárakozások szempontjából kiemelten fontos termelői és fogyasztói inflációs adatot is közzétesznek, és ez is okoz némi bizonytalanságot a forint megítélésében.

Nincs meglepetés

A 274 közeli euróár a jelenlegi viszonyok között nem mondható kirívónak: az Index által a múlt héten, a forint relatív erősödése idején megkérdezett valamennyi elemző úgy nyilatkozott, az euróárfolyam 270-280 között ingadozhat a következő hónapokban.