Emőke
-4 °C
9 °C

Rabszolgákat zálogosított el a J. P. Morgan

2005.01.22. 20:00
Több mint tízezer embert jelzálogosított el a J. P. Morgan elődje a 19. században, de most bocsánatot kért. A pénzintézet alapítványt hozott létre, hogy kárpótolja az afroamerikaiakat.

Közleményben kért bocsánatot a J. P. Morgan, mert két jogelődje több ezer rabszolgát fogadott el jelzálogul a hitelekért az amerikai polgárháború előtt. Az Egyesült Államok második legnagyobb bankja elnézést kért a brutális és igazságtalan tettekért.

Jelzálog, majd tulajdon

A J. P. Morgan ötmillió dolláros iskoláztatási alapítványt hozott létre Louisiánában, hogy megpróbáljon kárpótolni a tettekért - tette közzé honlapján a pénzintézet. A bank közleményében arról tájékoztat, hogy 1831 és 1865 között két jogelődje - a Citizens Bank és a Canal Bank in Louisiana - több mint 13 ezer rabszolgát fogadott el jelzálogként. Közülük 1250 ember a bank tulajdonává is vált.

A pénzintézet kutatásokat végzett az utóbbi években, hogy feltárja a bank múltját és kapcsolatát a rabszolgatartással.

"Tudjuk, hogy a rabszolgaság létezett az országban, de teljesen más szembenézni azzal, hogy pénzintézetünk múltja is összefonódik ezzel" - áll a bocsánatkérésben. A J. P. Morgan az afroamerikai közösségtől és az amerikai néptől is bocsánatot kért.

Az Egyesült Államokban hivatalosan a 13. alkotmánykiegészítéssel 1865 december hatodikán ért véget a rabszolgaság.