Gertrúd, Patrik
2 °C
5 °C

Csökkentenék a német társasági adót

2006.04.20. 07:43
Bár a deficittel további gondok lehetnek, Németország azt tervezi, a társasági adó tíz százalékos csökkentésével száll be az európai adóversenybe. A szövetségi költségvetés 30-40 milliárd eurót bukhat.
A kritikus tartományi választások lecsengésével a német kormány - a parlamenti frakciókkal egyetemben - hozzálátott, hogy valóra váltsa a vállalati adók csökkentését célzó ígéreteit. A reform előkészületeiben meglepően kevés konfliktus tapasztalható a nagykoalíció - korábban egymással szemben rendkívül ellenséges - két pártja között. A 2008. január 1-jétől alkalmazandó új szabályozás legfőbb elemeként 15 százalékra csökkenne a jelenleg 25 százalékos vállalati nyereségadó kulcsa (Körperschaftssteuersatz). Az iparűzési adó (Gewerbesteuer) viszont a mostani elképzelések szerint nem változna lényegesen. Mivel ez utóbbi a települési önkormányzatok egyik fő bevételi forrása, a kormány igyekszik ahhoz tartani magát, hogy nélkülük nem dönt az adott kérdésben. Mint a Frankfurter Allgemeine emlékeztet, a német önkormányzati szövetség az iparűzési adó eltörlését ellenzi, annak bizonyos fokú csökkentését azonban fölöttébb rugalmasan kezeli.

Gond lehet a hiánnyal

A magatartás okát elemzők abban látják, hogy a helyhatóságok maguk is tartanak a körzetükben tevékenykedő cégek elvándorlásától, mivel az egyet jelentene az adott bevételi forrás teljes kiesésével. A vállalati nyereségadó leszállítása - a különféle számítások szerint - 30-40 milliárd eurós bevételkiesést jelent a szövetségi költségvetés számára. Mindez további gondot jelent a stabilitási paktumban meghatározott deficitplafont már évek óta rendszeresen túllépő Németország számára.

Az adóterhek csökkentésének alátámasztására összehasonlító elemzést készített a ZEW (Zentrum für Europäische Wirtschaftsforschung) gazdaságkutató intézet, amelyben rámutat, hogy EU-viszonylatban is különösen nagyok a németországi elvonások, amelyek mértékét a spanyolországiak is csak árnyalatnyival haladják meg. Míg a német vállalati adók tavaly is növekedtek, az új uniós tagállamokban - a már korábban is alacsony szinthez képest - tovább mérséklődtek. A gazdálkodó szervezetek terheinek enyhítésére egyébként a ZEW elemzői az EU régi tagállamaiban - Ausztriában, Dániában és Hollandiában - is találtak példát. Német kormánypolitikusok többször tettek szemrehányást osztrák kollégáiknak, hogy tisztességtelen adóversennyel is elszívják a befektetéseket. A ZEW tanulmánya szerint az összes EU-tagállam átlagában a vállalati adóterhek aránya 23,7, az EU15 esetében pedig 27,8 százalék.