Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Nem indul az európai gazdaság motorja

2004.08.24. 11:19
Németország ismét nem tudja tartani a stabilitás paktum államháztartási hiányra vonatkozó előírását. A háztartások fogyasztása mindössze 0,1 százalékkal nőtt.
Németországban 42,7 milliárdon euró volt az államháztartás hiánya az idei év első felében, a hazai össztermék négy százaléka, meghaladván az egy ével korábbit - tette közzé kedden a statisztikai hivatal. A német kormány korábban már jelezte, hogy az idén nem tudja tartani a stabilitás paktumban az államháztartási hiányra vonatkozó három százalékos küszöböt.

Szabály

Az euróövezet országaiban a GDP-hez viszonyított államháztartási hiánynak elvben nem lenne szabad meghaladnia a három százalékot. Németország ezt a szabályt - másokkal együtt - évek óta megszegi, de kilátásba helyezte: a deficit 2005-ben már nem haladja meg a három százalékot.

Összességében 0,5 százalékkal nőtt a német össztermék az idei év második negyedében a január-március közötti időszakhoz képest, elsősorban az export bővülésének köszönhetően - tette közzé a német statisztikai hivatal. A háztartások fogyasztása azonban stagnált.

Nem vásárolnak

Az export a második negyedben 3,2 százalékkal bővült, az imaport 2,2 százalékkal. Ez azt jelenti, hogy a német gazdaság szinte kizárólag az export bővülésének köszönheti a jobb teljesítményt, míg a belföldi konjunktúra továbbra is gyenge.

A háztartások fogyasztása mindössze 0,1 százalékkal nőtt a második negyedben az elsőhöz képest. A német gazdaság két százalékkal nőtt az idei második negyedben az előző év azonos időszakához képest.