Móric
14 °C
15 °C

Nem lesz olcsóbb az euróhitel

2005.08.02. 08:06
Az Európai Központi Bank szerint a kamatcsökkentés nem pörgetné fel a gazdaságot, mert az emberek a magas munkanélküliség miatt úgysem költenek.

Az Európai Központi Bank (ECB) többet árthat az európai gazdaságnak, mint amennyit esetleg használ, ha politikai nyomásra csökkenti az irányadó jegybanki kamatlábat - idéz a megszokottól eltérő elemzői véleményeket a Bloomberg. Az eurót használó országok vezetői - legutóbb Silvio Berlusconi olasz kormányfő, illetve Wolfgang Clement német gazdasági miniszter - számos alkalommal kifejtették, hogy az ECB kamatcsökkentésétől várják a gazdasági növekedés felpörgését.

Nincs esély

Szakértők szerint mindemellett nincs sok esély kamatvágásra, jóval valószínűbb az a forgatókönyv, miszerint 2006-ig marad a jelenlegi kamatszint, jövőre pedig szigorít a monetáris kondíciókon a közös európai jegybank. Egyes elemzők arra hívják fel a figyelmet, hogy a kamatcsökkentés spekulációs lufi keletkezését okozhatja, elsőként a lakáspiacot érintve, de aztán az áremelkedés végiggyűrűzhet az egész gazdaságon.

Thomas Mayer, a Deutsche Bank közgazdásza szerint a kamatcsökkentés életlen fegyver a recesszió elleni harcban, és azon túl, hogy az ingatlanpiacot bizonyos országokban feltehetően fellendítené, nem használna semmit az eurózóna legnagyobb gazdaságának, Németországnak.

Hasonlóan vélekedik David Brown, a Bear Sterns elemzője, aki szerint egy 25 bázispontos mérséklésnek nem lenne semmi hatása a reálfolyamatokra, a költekezési kedvet ugyanis a munkanélküliségtől való félelem fogja vissza a 12 tagország többségében. A munkanélküliségi ráta 8,8 százalékos az eurózónában.