Valér
4 °C
8 °C

Népszerűek a német egyeurós állások

2005.01.07. 08:12
Kísérletképpen a magángazdaságban is be akarja vezetni az úgynevezett egyeurós állásokat Szász-Anhalt német tartomány. A gyakorlatban is egy- vagy maximum kéteurónyi órabért fizető állásokat a munkanélkülinek kötelező elfogadnia, ellenkező esetben bizonyos összeget levonnak a segélyéből.
Az úgynevezett egyeurós órabért fizető munkákat tavaly vezették be Németország egészében a tartósan munka nélkül levők körében. A közületi, kulturális és szociális szférában nonprofit munkáltatók alkalmazhattak közmunkára a kezdeményezés keretében tartósan munka nélkül lévő személyeket.

Kötelező

A gyakorlatban is egy- vagy maximum kéteurónyi órabért fizető állásokat a munkanélkülinek kötelező elfogadnia, ellenkező esetben bizonyos összeget levonnak a segélyéből (ami jelenleg tartósan munka nélkül levők esetében havi 345 euró a nyugati és 331 euró a keleti tartományokban plusz a személytől függő mértékű lakbértámogatás). Ha viszont vállalja a közmunkát egy euróért, akkor az itt megkeresett többletjövedelmétől függetlenül változatlan mértékű segélyre jogosult. Wolfgang Clement szövetségi munkaügyi miniszter abban reménykedik, hogy akár hatszázezer tartósan munka nélkül lévő németet sikerül egyeurós állásokban foglalkoztatni.

A magdeburgi központú Szász-Anhalt tartomány most azt tervezi, hogy a magánszférában is bevezeti az egyeurós állások intézményét. Márciusban eleinte néhány száz tartósan munkanélkülinek teremtenének munkahelyet a tájkarbantartásban és a kertészetekben Szász-Anhaltban; jelentette ki Reiner Haseloff, a tartományi gazdasági minisztérium államtitkára.

Lehetőségek

Ha ez a kísérlet sikerrel járna, más szakmákra is kiterjesztenék a kezdeményezést. Az új elképzelés szerint magánkertészetek, a parkok fenntartói és az épületfirkák tisztítói (szintén a magánszféra cégei) alkalmaznák segédmunkára azokat a munkanélkülieket, akiket egy központi listáról hívnának le.

A gondolatot a munkaadók tartományi szervezete is támogatja, a munkáltatók szövetségi egyesülete (BDA) viszont ellenzi a keletnémet kezdeményezést, amelyet versenytorzítónak tart. Szász-Anhalt erre a vádra azt feleli, hogy a magánvállalatok ellenőriznék az egyeurós munkahelyeket. Kifogásolja az ötletet a tartományi szakszervezeti szövetség is, amely attól fél, hogy az egyeurós munkaerők a teljes munkaidőben foglalkoztatottaktól vennék el a munkalehetőséget.