György
14 °C
24 °C

Két ellenség, egy olaj

2001.08.29. 14:16
Egy tajvani és egy kínai olajcég közös vállalkozást hoz létre, amely a tervek szerint a tajvani szorosban végez próbafúrásokat. Peking és Tajpej rendszeresen acsarkodik egymásra, a szorosban rendszeresen tartanak fenyegető hadgyakorlatokat, de a vállalatok ennek ellenére keresik a gazdasági együttműködés lehetőségeit.
A tajvani Chinese Petroleum (CPC) és a kínai China National Offshore Oil (CNOOC) tavaly már megállapodott a geofizikai kutatások finanszírozásáról, a közös vállalat létrehozásáról azóta folytak a tárgyalások - közölte a Financial Times. A tajvani monopolcég és Kína harmadik legnagyobb - szintén állami - olajvállalata most egyaránt kormánya jóváhagyására vár.

Kína azért szőrözik

A CPC azt is felajánlotta, hogy segít a CNOOC-nek egy guangdongi gázlelőhely kiaknázásában. A tajvaniak szerint Tajpej támogatja a kezdeményezéseket, Peking azonban kevésbé engedékeny: Kína minden közvetlen kormányközi gazdasági egyeztetést elutasít. Egy korábbi, 1996-os CPC-CNOOC megállapodást csak két év után hagyott jóvá mindkét fél.

Gyorsan nyitnak

A tajvani elnök a hétvégén hirdette meg befektetésekkel kapcsolatos új politikát, amely az eddigi "lassú közeledés" helyett a "gyors nyitás" elvét képviseli. Igaz, a tajpeji hivatalnokok sem mindig ilyen békülékenyek: az ő vonakodásuk miatt nem írták alá még a tajvani China Airlines és a kínai China Eastern Airlines közötti, régóta tervezett megállapodást.

15%
5999 Ft
5100 Ft
15%
3899 Ft
3315 Ft