Bezárta német gyárait az Opel

2008.10.07. 14:14
Leállította németországi gyáraiban termelését a General Motors európai márkája, az Opel arra hivatkozva, hogy a hitelválság negatív hatással volt Európában is az autókeresletre. A gyárbezárás csak átmeneti – nyilatkozta a társaság szóvivője a Bloombergnek. A német üzemek ideiglenes bezárása mellett egy brit és egy spanyol gyárban visszafogják a termelést.

Miután a hitelpiacokról kiinduló, mindinkább globális gazdasági válsággá váló krízis visszavetette a keresletet, 40 000 autóval csökkentené a General Motors európai egysége az idei termelését. Ennek jegyében a társaság átmenetileg leállítja a termelést németországi gyáraiban.

Az Eisenachban lévő Opel-gyárban a jövő héten kezdődik a háromhetes kényszerszünet. A bochumi Opel-üzem már most egy kéthetes leállás második hetét tölti, ott a jövő héten már újraindul a termelés. Ezt a GM Opel-divíziójának szóvivője közölte egy, a Bloombergnek adott telefoninterjúban. A szóvivő elismerte: a döntés mögött az áll, hogy apénzügyi válság hatással volt a keresletre.

Méghozzás drasztikus hatással: az európai autóértékesítések augusztusban 16 százalékkal zuhantak, ez a legnagyobb egyhavi csökkenés volt 1999 óta. A General Motors európai márkáinak értékesítése ennél is nagyobb, 18 százalékos mértékben esett az Európai Autógyártók Szövetségének adatai szerint.

Az autószektor problémái az európai kontinenst is elérték, erre válaszul a BMW és a Daimler, a két legnagyobb luxusautógyártó a kontinensen is csökkentette termelését az utóbbi hetekben.

Az Opel átmeneti leállása nemcsak németországi gyárakat érint, hanem a brit Ellesmere Port, a spanyol Zaragoza városában is vállalat csökkenti az Astra, a Corsa és a Zafira termelését.