Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Az amerikai államok vizsgálják az Oracle-PepleSoft üzletet

2003.06.25. 12:49
Az amerikai államok vizsgálatot kezdeményeznek a PeopleSoft felvásárlására vonatkozó Oracle-ajánlattal kapcsolatban. Hatszáz helyi és állami szerv használ ugyanis PeopleSoft-szoftvereket, és az államok attól tartanak, hogy az üzlet több millió dolláros kárt okozna nekik.
Az államok felvetése azért is érdekes, mert korábban általában a szövetségiek léptek először az ilyen ügyekben, közölte a BBC. "Egyelőre bizonyítékokat gyűjtünk, ami alapján eldönthető, hogy a tervezett üzlet sérti-e a monopóliumellenes törvényeket és a fogyasztók érdekeit" - közölte Richard Blumenthal, Connecticut legfőbb ügyésze. Az állam épp most készült volna újabb PeopleSoft-szoftverek vásárlására, de ezt a döntést komolyan befolyásolhatja az Oracle terve.

Megszüntetett termékek

Az Oracle először részvényenként 16 dollárt ajánlott a vállalatért, ezt később 19,5 dollárra (összesen 6,3 milliárd dollárra) emelte. A PeopleSoft 20-án jelentette be, hogy ezt az ajánlatot sem fogadja el. "A késések és a bizonytalanságok, valamint az Oracle kinyilvánított szándéka a PeopleSoft jelenleg futó termékeinek megszüntetésére, a cég tevékenységét, üzleteit helyreállíthatatlanul károsítanák" - állt a PeopleSoft közleményében.

A Peoplesoft is vásárol

A PeopleSoft egyébként maga is felvásárlást tervez: a cég JD Edwards szoftvergyártót szeretné megszerezni. A PeopleSoft 19-én 1,75 milliárd dolláros ajánlatot tett kisebb versenytársának. A JD Edwards június közepén beperelte az Oracle-t azzal a váddal, hogy az Oracle jogellenesen beavatkozik a JD Edwards és a PeopleSoft programgyártó tervezett egyesülésébe, és méltánytalan üzleti gyakorlatot folytat. A JD Edwards 1,7 milliárd dollár kártérítést követel.