Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Bankvezért juttathat börtönbe a Parmalat-ügy

2004.01.20. 11:55
A parmai bank vezetőjével már tizenegyre nőtt a letartóztatottak száma. Az Európai Unió szerint az egész olasz felügyeleti rendszert át kellene vizsgálni, a feltételezett 7,7 milliárdos Parmalat-alapnak pedig nincs nyoma a Bank of America számláin.
Franco Gorreri, a Parmalat alapító Calisto Tanzi személyes barátja egy héttel ezelőtt mondott le a Monte Parma bank igazgatói székéről. Gorrerivel tizenegyre nőtt az őrizetbe vettek száma, a letartóztatottak körét bővítik a Parmalat korábbi vezetői, és azok a könyvvizsgálók is, akik a cég könyvelésének ellenőrzéséért voltak felelősek.

Segítség a rendőrségnek

Hétfőn a Parmalat korábbi menedzsmentének két tagja a rendőrség kíséretében meglátogatta a cég főhadiszállását, hogy segítsenek tisztázni a homályos részleteket. A korábbi pénzügyi igazgató, Fausto Tonna és a nemzetközi könyvvizsgáló Gianfranco Bocchi szintén segített a cégközpontban, miközben mindketten igyekeztek hangoztatni ártatlanságukat. Állításuk szerint ők csak parancsokat követtek, amikor elrejtettek cirka tízmilliárd eurót a cég befektetői elöl.

A Parmalat ellen folyó vizsgálatokat egyébként kritikával illette mind az olasz állam, mind az Európai Unió. Az olasz gazdasági miniszter helyettese, Mario Baldassari szerint a gazdasági rendőrségnek évekkel ezelőtt meg kellett volna kezdenie a nyomozást a cég ügyei után, az Unió Nemzetközi Kereskedelmi biztosa, Frits Bolkestein szerint pedig az "egész olasz felügyeleti rendszert át kéne vizsgálni".

Nincs meg a nyolcmilliárd

Carlo Zauli, a Parmalat egyik hitelező csoportjának ügyvédje hétfőn bejelentette, hogy talált egy közel nyolcmilliárd dolláros pénzügyi alapot, melyen az elsikkasztott vagyon található, s melyet a Bank of America New York-i irodájában helyeztek el. Az MTI értesülései szerint az amerikai pénzintézet kedden cáfolta az állítást. Mint a bank közleményében szerepel: "Befejeztük letéti számláink teljes körű átvizsgálását, és megállapítottuk, hogy ilyen számla nem létezik és soha nem is létezett a Bank of Americánál"

A Parmalat decemberig, vezérének, Calisto Tanzinak a letartózatásáig Európa egyik vezető élelmiszeripari cége volt, több, mint 34 ezer alkalmazottal. Az alapító letartóztatása, és a pénzügyek nyilvánosságra kerülése után a cég csődveszélybe került, s az olasz kormány komoly erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy megmentse az ország legnagyobb élelmiszeripari vállalkozását, mely az olasz tej nyolc százalékát dolgozza fel.

Az ügyészségi vizsgálat során kiderült, hogy a Parmalat holding mérlegeit 1988 óta rendszeresen meghamisították, amivel legalább 8,7 milliárd eurós felhalmozott hiányt igyekeztek palástolni. A sajtó ugyanakkor tízmilliárd euró eltűnéséről beszél. Mint azt már korábban megírtuk, a pármai ügyészség már több, nagy nemzetközi bankok is meghallgatott az ügyben. A Deutche Bank a San Paolo IMI, a Capitalia és a Monte Paschi vezetőit az elmúlt három hétben hallgatták ki.