Eddig több mint kétszáz szalmonellás megbetegedést jelentettek az Egyesült Államokban az elmúlt egy hétben. A betegek fertõzött paradicsomot ettek. Összesen 23 államból jelentettek fertõzéseket.
A hatóságok még nem tudták beazonosítani a szalmonellás paradicsom származási helyét, még azt sem tudják, hogy lehet-e még kapni a fertõzött zöldségbõl. Az élelmiszerhivatal egyik vezetõje azonban óvatosságra int, David Acheson szerint valószínûleg még van forgalomban ebbõl a szállítmányból – írja az Assosiated Press.
Általában azt javasolják az embereknek, hogy ne egyenek nyers paradicsomot, csak abban az esetben, ha biztosan tudják a származási helyét, vagy olyan országból származik, melyet a hatóságok tisztának nyilvánítottak. A hatóságok szerint nagyon sok paradicsomféle fogyasztása biztonságos, ezek listáját közzé is tették több helyen. De hiába, egyre kevesebben vásárolnak paradicsomot.
Három paradicsomfajta fogyasztását nem javasolják. A legnagyobb gyorsétterem- és élelmiszerláncok, köztük a McDonald's, a Burger King, a Wal Mart bejelentették, hogy kivonták ezeket a fajtákat a forgalomból – írja a BusinessWeek. Számos étteremben pedig nem adnak nyers paradicsomot.
Egyelõre mexikói és floridai termelõkre gyanakodnak, de még nem tudták beazonosítani, honnan származik a fertõzött paradicsom. A MarketWatch szerint térségben lévõ termelõk aggódnak, hogy a szalmonellaveszély miatt nagyon visszaesik a fogyasztás, pedig õk az Egyesült Államok legnagyobb paradicsombeszállítói. A termelõk szerint a kár elérheti a negyvenmillió dollárt.
A legtöbb floridai termelõ azonban eladhat paradicsomot, ha igazolása van arról, hogy nem fertõzött a zöldség.