Bernadett
-2 °C
4 °C

A Mol a szlovák piacot félti partnerétől

2004.04.07. 12:48
A lengyel olajipari cég még nem döntötte el, kivel lép fúzióra, a Mol pedig a saját területének tekintett szlovák piacot félti a határozatlan vállalattól.
A PKN Orlen további privatizációját fogja javasolni a lengyel kincstárügyi minisztériumnak, még a húsvéti ünnepek előtt a Nafta Polska - közölte Krzysztof Zyndul, a cég elnöke. A lengyel olajipar privatizációjáért és szerkezetátalakításáért felelős állami vállalat vezetője a PAP lengyel hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, hogy a Nafta Polska jelentésében nem lesznek konkrét megoldási javaslatok mert április végéig szerinte nem lehet felelős döntést hozni a PKN-Mol-fúzióról.

Elnökváltás

Csütörtökön összeül a részvényesi közgyűlés, amely várhatólag kicseréli a felügyelőtanács egy részét, mindenekelőtt leváltja annak elnökét, Maciej Gierejt (a Nafta Polska korábbi elnökét), aki nyílt vitában áll a PKN Orlen első emberével, Zbigniew Wróbellel. Az új tanácsnak már másnap döntést kellene hoznia arról, hogy zöld jelzést ad-e az Orlen igazgatóságának a cseh Unipetrol megvásárlására a Conoco Philips-Agrofert konzorciumhoz csatlakozva. Ez kulcsfontosságú döntés, amely jelentősen megnövelné a plocki nagyvállalat jelentőségét a térségben.

Csakhogy az Unipetrol privatizációjában való részvétel ügyében nincs egyetértés magán az Orlen igazgatóságán belül sem. Egyik részük - benne az elnökkel, Wróbellel - a Mollal lépne fúzióra, mások inkább az Unipetrol megvásárlása és a Lotos Csoporttal (a volt gdanski kőolaj-finomítóval) kialakítandó együttműködés mellett kardoskodnak.

Félelmek

Akik a Mol-fúzió mellett állnak, attól tartanak, hogy az Unipetrol-privatizáció után nem marad pénz a Nafta Polska birtokában lévő saját részvények kivásárlására és a Mollal kötendő fúzió kivitelezésére. A cseh olajvállalat 63 százalékos részvénycsomagjának értékét ugyanis csaknem négyszáz millió euróra becsülik.

A Mol is ferde szemmel nézi az Orlen részvételét az Unipetrol-privatizációban, mert attól tart, hogy amennyiben mégsem jön létre a fúzió, és az Orlen megvásárolja az Unipetrolt, a lengyel olajóriás rövidesen megkezdi az expanziót a szlovák piacon, amelyet a magyarok a Slovnaft megszerzése óta a saját terrénumuknak tekintenek.