Vazul
11 °C
25 °C

Vegyen magának szigetet!

2007.11.18. 12:45
A saját lakatlan sziget már nemcsak a hajótöröttek vagy a remeték kiváltsága, bárki vehet magának ilyet. Akár néhány tízezer dollárért, akár százmillióért. A szigetbiznisz beindult, és úgy tűnik, egyre több kőgazdag hajlandó kiadni néhány milliót, hogy eltűnjön a nyilvánosság elől.

A magány pénzbe kerül. A Private Islands Online, a világ legnagyobb szigeteladással és bérbe adással foglalkozó cége mindenhonnét összegyűjti az eladásra váró szigeteket, legyenek azok Európában, Ázsiában, Dél- vagy Észak-Amerikában. Ezen kívül mindent megtudhatunk az egyes országokban érvényes szigetvásárlási jogszabályokról.

Szigorú és kevésbé szigorú szabályok

Megvásárolható és bérelhető szigetek

Görögországban például állampolgárságtól függetlenül bárki tud magának szigetet venni, kivéve, ha az a sziget az ország határa vagy valamilyen katonai terület közelében fekszik. Horvátországban nem ilyen egyszerű a helyzet. Külföldiek is vásárolhatnak szigetet, de ehhez külügy- és igazságügy-minisztériumi engedélyre van szükség. A tulajdonszerzés Horvátországban kölcsönösségen alapul, ha a mi országunkban engedik a horvátok tulajdonszerzését, akkor Horvátországban is engedik nekünk a vásárlást.

Az Egyesült Államokban eladásra kínált szigeteket bármilyen állampolgár megvásárolhatja, nincsenek külön szabályok külföldiekre. Kanadában csak néhány területen korlátozzák a külföldiek földvásárlását, főleg a koronajavaknál. Mexikóban külföldiek nem vehetnek földet a tiltott területeken, vagyis a határoktól és a partoktól lévő ötven kilométeres sávon belül, ugyanakkor némi trükközéssel kijátszható a rendszer.

Mivel mindenki álma egy karibi sziget, nézzük, mik a szabályok ezeken a helyeken. Anguillában a homokos partvidékeket fenntartják a turizmusnak, magánvásárlóknak csak a köves szakaszok jutnak, és ehhez is külön engedély kell az illetékes minisztériumtól. A Bahamákon viszonylag könnyű külföldiként tulajdonhoz jutni, csak regisztrálni kell az illetékes minisztériumban. A Bermudákon több mint 120 szigetet árulnak, ezek a világon a legdrágábbak. Megvásárlásukhoz jó kapcsolatok kellenek, hiszen gyakran nem hirdetik meg őket, ismerősökön keresztül találnak új tulajdonost. Egyébként a Bahamákéhoz hasonló szabályok szerint vehetünk itt szigetet. Jamaicában kifejezetten szeretik, ha külföldiek vásárolnak földtulajdont, így rendkívüli módon megkönnyítik az ügyintézést.

Néhány tízezertől százmillióig

És most nézzük a kínálatot. A legkevesebbet Davis Island tulajdonjogáért kell fizetnünk. Alig 30 ezer dollárért, vagyis 5,2 millió forintért egy szigetrész tulajdonosai lehetünk. Ennyi pénzért 3200 négyzetméteres földterületet kapunk. A sziget Nova Scotia területén található, Kanadában.

Európában is árulnak szigeteket

Negyvenezer dollárért, majdnem hétmillió forintért már melegebb helyen vehetünk szigetet. A Panamában lévő Dolphin Bay Island csak 610 négyzetméter, és pénzünkért kapunk még egy kicsi, kétszintes házat is. A sziget 15-20 perces hajóútra található a legközelebbi nagyobb szigettől.

Az igazán gazdagok természetesen nem érik be apró házakkal, és zsúfolt, felparcellázott telkekkel. A legdrágább szigetek jóval nagyobbak, saját tengerparttal, egész évben jó időjárással. Miénk lehet például egy 80 ezer négyzetméteres karibi sziget a Bahamákon, 12 millió dollárért, vagyis kétmilliárd forintért. A Robet Cay 28 kilométerre van Nassautól, egy nagyobb sziget védi az oceáni viharoktól, két strandolásra alkalmas partszakasza és saját kikötője van, és egy kisebb ház is épült rajta.

Az adatbázisban lévő legdrágább sziget a Rhonda Island, százmillió dollárért, 17,3 milliárd forintért vehetjük meg. Ez a legnagyobb sziget, amit a karibi térségben árulnak. A 8 négyzetkilométeres földdarab Grenadában található. Több strandolásra alkalmas, védett partszakasza és jachtok fogadására alkalmas kikötője is van. A sziget érinteten, élővilágban gazdag, majdani tulajdonosa gyakran találkozhat teknősökkel és egyébb tengeri állatokkal. A leírás szerint a hely búvárkodásra is alkalmas.

Görögországban egy és 12 millió euró közötti árakat találunk, Horvátországban már 350 ezer euróért is miénk lehet egy kis sziget.

Bérelni is lehet

Persze nemcsak vásárolni lehet szigeteket. Ha valakinek csak néhány hónapra kell egy kis magány, az bérelhet is egyet. Néhány tízezer forinttól is kibérelhetünk egy bungalót egy szigeten, de ez nem különbözne egy hagyományos nyaralástól. Egy teljes sziget kibérléséért sokkal többet kell fizetni. Heti néhány ezer dollárért egy teljes szigetet bérelhet, aki egyedül szeretne lenni.

Bérelhető szigetek

A legdrágább bérelhető sziget a Bahamákon lévő Musha Cay, itt heti 325 ezer dollárt kell fizetni a magányért. Ennyi pénzért mindent megkaphatunk, ami kell: pálmafák, kristálytiszta víz, egzotikus, trópusi növények. Harmincfős személyzet áll a bérlő rendelkezésére, a villákban húsz vendéget tudnak elhelyezni. Repülőgép-leszállópálya is van, ha magángéppel jönne a vendég.

Sztárdivat

A végére maradt a kérdés, kik vesznek és kik bérelnek szigeteket. A különböző hírességek előszeretettel vásárolnak távoli szigeteket maguknak, ahová vissza tudnak vonulni. Leonardo DiCaprio két éve vett magának egyet, 3,6 millió dollárért a Blackadore Caye-t Belize területén. De nem ő az egyetlen. Mel Gibson 16 millió dollárért vette meg a Mago szigetet a Fidzsi-szigeteknél, Johnny Depp négymillió dollárért a Little Halls Pond Cayt a Bahamákon. Marlon Brando még 1964-ben vette meg Tetiaroa szigetét, amikor a Lázadás a Bountyn című filmet forgatta, és nem adta el egészen 2004-ben bekövetkezett haláláig.

Igazán jó szigeteket nem könnyű találni. A szigetek egy része – főleg a karibi térségben és a Csendes-óceán déli részén – még érintetlen, vagyis nem építkeztek a területén, vagy legfeljebb kisebb házat találunk ott. Ezeknél az eladó országok gyakran kikötik, hogy a környezetet meg kell őrizni, nem lehet turistaparadicsomot építeni. Még így is kelendőek, hiszen pont az a lényeg, hogy a milliomosok eltűnjenek a kiváncsi szemek elől.

A szigeten lakást meg is kell tanulni. Erre is ad tippeket az oldal a szatelittelefonoktól a napenergia használatáig mindenről. A főként bérletre szakosodott Unusual Villa & Island Rentals (szokatlan villa- és szigetbérlések) Forbesnak nyilatkozó vezetője szerint például sokan elfelejtik, hogy a legközelebbi bolt több száz kilométerre is lehet, és az nem megy, hogy éjjel 11-kor leugrunk a sarki éjjelnappaliba egy doboz cigarettáért.