Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Zsíros állások pártfunkciknak

2007.06.21. 06:52
Folyamatosan a saját embereivel tölti be az osztrák nagykoalíció két pártja a nagy állami cégek vezető tisztségeit regnálásának januári kezdete óta. A forgatókönyv a legtöbb esetben hasonló. A Szabadságpárt (FPÖ), illetve az abból kiszakadt Szövetség Ausztria Jövőjéért (BZÖ) által az előző ciklusban delegált igazgatósági tagoknak távozni kell, helyükre pedig a nagykoalícióban kormányzó néppártiak (ÖVP) és szociáldemokraták (SPÖ) emberei kerülnek.

Különösen nagy port kavart fel a legutolsó ilyen jellegű „átszervezés”, az osztrák állami autópálya-kezelő Asfinag kedden bejelentett „lefejezése”. A sajtótájékoztatón a felügyelőbizottság elnöke a hatékonyság javításával indokolta a személycseréket, de arra nem tért ki, pontosan mit nem csináltak jól a menesztett vezetők. A döntés politikai jellegét tűnik az is alátámasztani, hogy az intézkedés a cégen belül meglepetést váltott ki, mivel a felügyelőbizottság korábban egyszer sem említette a puccsszerűen leváltott vezetőknek, hogy strukturális átalakításra lenne szükség.

Igaz ugyan, hogy a három hirtelen menesztett elnökségi tag közül Franz Lückler néppárti, Christian Trattner pedig szociáldemokrata kötődésű. Azonban míg a helyükre szintén e két párt küldhet új embereket, a harmadik távozó, a BZÖ-s Mathias Reichold státusát nem töltik be újra – mutat rá a Die Presse. Ráadásul az akció közel 500 ezer eurójába kerül az osztrák adófizetőknek, mivel mindhárom igazgatónak olyan szerződése volt, amely ugyan „bizalomvesztés” esetén lehetővé teszi elbocsátásukat, de további fél éven keresztül még így is jogosultak korábbi fizetésükre.

Az Asfinag esete egyébként kitűnő példa arra is, mennyire ügyel a szimmetriára az SPÖ és az ÖVP. A cég felügyelőbizottságának új elnökét a néppártiak, helyettesét pedig a szociáldemokraták delegálták, míg az osztrák államvasutak (ÖBB) felügyelőbizottságában ugyanez a két személy fordított sorrendben tölti be ugyanezeket a posztokat. Mellékesen pedig e fejcsere során az ÖBB felügyelőbizottságából is távozniuk kell az FPÖ-s és a BZÖ-s tagoknak.

A közlekedési szektorhoz hasonlóan az energiaellátásban is beállt a piros-fekete erőegyensúly, méghozzá a Verbund állami áramszolgáltató igazgatótanácsában, kettő-kettő arányban. A bécsi központi bankban viszont az SPÖ és az ÖVP régóta hatalmi játékot folytat egymással, ebben most éppen az előbbiek állnak jobban: a jelenlegi elnök, Klaus Liebscher 2008-as nyugdíjazása után az SPÖ delegálhatja majd a nemzeti pénzintézet első emberét.

Ez utóbbi párt „kirúgási listáján” egyéb nevek is szerepelnek. Például az Austria Center Vienna konferenciaközpont jelenlegi vezetőjéé, Thomas Rupperté vagy Wilfried Seipelé, a bécsi Kunsthistorisches Museum igazgatójáé. Előbbi az FPÖ-ből az ÖVP frakciójába váltó Karl-Heinz Grasser volt pénzügyminiszterrel szokott együtt golfozni.