Géza
-11 °C
-4 °C

Álarcos rendőrök a Jukosznál

2003.07.11. 16:07
A Jukosznál pénteken házkutatást tartottak. Az orosz olajtársaság szóvivője azt mondta, hogy a rendőrök fekete álarcot viseltek, géppisztollyal voltak fölfegyverezve, és nem igazolták magukat. Bár a vizsgálódás az orosz cégek pénzügyeiben gyakori Oroszországban, álarcos, felfegyverzett rendőrök bevetése felháborodást váltott ki az orosz üzleti elit soraiban - írta a Reuters.
A Jukosz elleni vizsgálatsorozat a múlt héten, csütörtökön kezdődött, a cég vezérigazgatója és egyik főrészvényese, Mihail Hodorkovszkij egyik legközelebbi bizalmasa és üzleti partnere, Platon Lebegyev őrizetbe vételével. A Forbes magazin szerint a világ 427. - Oroszország 13. - leggazdagabb emberének számító Lebegyevet egy tíz évvel ezelőtti privatizációs ügylet kapcsán gyanúsítják közel háromszázmillió dolláros gazdasági bűncselekménnyel.

Iparmágnások támadják a Kreml vizsgálódásait

Vezető orosz üzleti társaságok bejelentették, hogy követelik Putyin államfőtől a nagyvállalatok ellen indított sorozatos eljárások azonnali leállítását. A gyárosok és vállalkozók szövetsége - amely az orosz gazdasági elitet képviseli - aggodalmát fejezte ki a rendőrségi és adóügyi nyomozások miatt, közölte a BBC pénteken.

A szövetség erről szerdán levelet küldött Putyinnak, mondta Arkagyij Volszkij elnök újságíróknak. Volszkij szerint mindez a politikai stabilitást veszélyezteti, és ez az ország pusztulásához vezethet. Az orosz parlament elnöke ezzel szemben azt követeli, hogy minden oligarcha üzlet ügyeit vizsgálják ki, hátha további csalásokra és sikkasztásokra bukkannak.

Roman Abramovics legutóbbi befektetésével kapcsolatban számos orosz politikus jelezte, hogy az üzletember jobban tenné, ha a Chelsea angol futballcsapat megvásárlása helyett pénzét inkább az országban fektetné be. Talán erre adott válaszként Abramovics pont pénteken adta el ötven százalékos részesedését a Rusal alumíniumipari konzorciumban, ami a világon a harmadik legnagyobb a maga iparágában.