Friderika
12 °C
29 °C

Nemcsak vacak szálló lehet reptéri hotel

2008.03.12. 14:54
A nemzetközi közlekedés fejlõdése és az egyre növekvõ utasforgalom a repülõtereken törvényszerûen hozza magával a repterek melletti hotelek fejlõdését is, hogy minél magasabb színvonalon tudják kiszolgálni a gyakran utazó üzletemberek igényeit.

Nagyon sokáig ezekre a hotelekre úgy tekintettel mint valami szükséges rosszra. A legtöbb utas ha tehette nem maradt egy-egy ilyen szállodában, kivéve ha nem volt más választása, mert csak reggel ment a csatlakozása, lekéste a repülõjét, vagy a saját cége nem volt hajlandó többet fizetni arra az egy éjszakára. Mivel az utasok és maguk a szállodák is ezekre csak úgy tekintettek, mint egy másodosztályú, épphogy a szükségleteknek megfelelõ lehetõség, nem volt sok ösztönzés ezeknek a vonzóvá tételére.

De ez most megváltozni látszik. A hoteltulajdonosok egyre inkább kezdenek rájönni, hogy ezek egy új, és meglehetõsen számottevõ forrásai lehetnek a profitnak. Az alacsony árszínvonal megtartásával a belvárosi hotelek egekben szárnyaló árai miatt megnövekedett vendégseregre számíthatnak. Ráadásul további pozitív tényezõ, hogy ezek a hotelek közel vannak, a vendégeknek nem kell átutazni a várost, ha csak egy éjszakát szeretnének maradni.

A felújított vagy éppen újonnan épített reptéri hotelekben már szinte minden megtalálható, ami egy elõkelõ belvárosi szállodában, internet, fittness központ, rendes étkezési lehetõségek, de ezen felül express check-in szolgáltatást is biztosítanak azoknak akik sietnek. Az újonnan épített ingatlanok a repülõtéren vagy annak közelében találhatóak, általában számos más vendéglátóegységekkel együtt, mint az éttermek, gyorséttermek vagy kávéházak.

A szakértõk szerint az alacsony árak ellenére a reptéri hotelek még mindig magasabb árréssel dolgoznak, mint a belvárosi társaik, mivel kevesebb szolgáltatást nyújtanak, így alacsonyabb létszámú személyzetre is van szükségük. Számos helyen például nincs étterem, mindössze egy gyorsétkezde és egy bár.

A fõ célközönség a 21 és 35 év közötti középvezetõk, akik még alacsonyabb költségvetésbõl kell, hogy gazdálkodjanak. Egy éjszaka átlagosan 99,67 dollárba (17 ezer forint) került 2007-ben ezekben a szállodákban, összehasonlítva a 2006-os 93,76 dollárral (16 ezer forint), ami sokkal kedvezõbb egy átlagos belvárosi versenytárs árainál.