Krisztina
19 °C
25 °C

Szárnyalnak a romániai bérek

2008.07.08. 07:42
Közel negyedével emelkedett egy év alatt a romániai bérszínvonal, tovább fokozva a világpiaci áremelkedések miatti inflációs nyomást.

Ez év májusában az egy évvel korábbinál 23,3 százalékkal több, 1248 lej (több mint 80 ezer forint) volt az átlagos nettó fizetés keleti szomszédunknál - közölte a bukaresti statisztikai hivatal. Áprilisban - a közszférában végrehajtott béremelések miatt - ennél is nagyobb arányú, 24,8 százalékos éves szintű emelkedést mértek.

Elemzők azzal magyarázzák a bérek elszaladását, hogy miközben az EU-belépés óta a korábbinál is több román vállal munkát Olaszországban, Spanyolországban és más nyugat-európai államokban, a beruházások nyomán odahaza is egyre nagyobb igény van képzett munkaerőre. A munkanélküliségi ráta májusban alig 3,8 százalék volt.

A román központi bank a béremelkedés nyomán tapasztalható fogyasztási és hitelfelvételi lázat tartja az első számú inflációs kockázati tényezőnek. Vezetői több ízben felszólították a bukaresti kormányt a fiskális és bérpolitika szigorítására; ennek annyi eredménye volt, hogy a közszférában tíz százalékban korlátozta az idei béremeléseket a kabinet, a minimálbér növelésére pedig a szakszervezeti követelések dacára sem volt hajlandó. Az infláció 8,5 százalékra gyorsult májusban, a GDP az első negyedévben 8,2 százalékkal bővült, és Mugur Isarescu jegybankelnök szerint fennáll a román gazdaság túlhevülésének a veszélye. A monetáris hatóság sorozatos kamatemelésekkel igyekszik visszafogni a gazdaság szekerét.