Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Két román dollármilliárdos is van

2006.11.13. 11:04
Romániában két személy vagyona haladja meg idén - dollárban számolva - az egymilliárdot, egy harmadiké pedig erősen megközelíti azt, állítja a háromszáz leggazdagabb listáját összeállító Capital magazin.

A Realitatea TV úgy tudja, a leggazdagabb román újfent Iosif Constantin Dragan, akit az üzletember Ion Tiriac követ, vagyonuk dollárban számolva egyenként milliárdos nagyságrendű. A harmadik az idén Gigi Becali, a Steaua Bucuresti tulajdonosa. A Capital magazin 2006-ban is összeállította a háromszáz leggazdagabb román listáját.

Tavaly a Capital magazin még Ion Tiriacot nevezte a legvagyonosabb románnak. Az akkori összesítés szerint a brassói származású volt világhírű teniszjátékos, egykori edző és menedzser, pénzmágnás és banktulajdonos megelőzte a 2004-ben még ugyancsak vezető helyen szerepelt, Olaszországban élő, a földgázüzletben utazó Iosif Constantin Dragant. A szokásos évi összesítés tavaly Tiriac összvagyonát egymilliárd dollárra (körülbelül 200 milliárd forintra) becsülte, Draganét 850 millió dollárra. Harmadik helyen Sorin Ovidiu Vantu állt 2005-ben, vagyona tavaly 750 millióra bővült, így a toplistán helyet cserélt a 700 millió dollár körül álló nagyváradi Micula fivérekkel, az European Drinks & Food tulajdonosaival.

A romániai magyar üzletemberek közül Verestóy Attila RMDSZ-szenátor az egyik legismertebb, vagyona az utóbbi évben 20 százalékkal bővült, és a Capital listáján az előkelő 68. helyet hódította meg. Rögtön utána rangsorolták - a 69. helyen - a kézdivásárhelyi Bába Györgyöt, a Cosmo üzletlánc tulajdonosát. Vagyonuk idei alakulásáról nincs hír.

A listán lévők összvagyona tavaly mintegy 16 milliárd dollár volt, ami Románia hazai össztermékének 22 százalékát tette ki, és szinte ugyanannyi volt, mint az országba addig érkezett külföldi működőtőke értéke.

Magyarországon Csányi Sándor a leggazdagabb, a Magyar Hírlap legutóbb megjelent listája szerint a bankvezérnek 90 milliárdos a vagyona. A második helyezett Demján Sándor 80 milliárddal, a harmadik Széles Gábor 58,5 milliárddal. Vagyis a három leggazdagabb magyar vagyona jóval kisebb, mint a leggazdagabb románoké.