Albert, Lipót
3 °C
12 °C

A Ryanair vezetõi is csúsznak az olajon

2008.03.28. 08:35
A Ryanair április elsejéig 68 dollár/hordós olajárnak megfelelõ kerozináron kötött szállítási szerzõdések alapján szerzi be a repülõgép-üzemanyagot, ám az ennek lejárta utáni idõszakra nem kötött határidõs megállapodásokat. Ez azt jelenti, hogy rázuhan a vállalatra a 100 dollár fölé drágult olajár. A vezetõk fizetésén is spórolnának.

A Ryanair Holdings Plc, Európa legnagyobb diszkont-légitársasága egy évre befagyasztja 36 felsõ vezetõjének fizetését, mivel a megállíthatatlanul dráguló üzemanyag, illetve a kevesebb utas miatt brutálisan - a vállalat korábbi bejelentése szerint az április 1-jével kezdõdõ üzleti évben 50 százalékkal - csökken a társaság nyeresége. Helyénvaló, hogy a nehezebb üzleti környezetben szükségessé vált költségcsökkentésben a menedzsment járjon az élen - indokolta a döntést Michael O'Leary vezérigazgató.

A társaság le akarja faragni minden kiadását, köztük a repülõtéri illetékekre kifizetett összegeket, a bérköltséget, az üzemanyag-kiadást és a devizaárfolyamok ingadozásából fakadó terheket is. A menedzsment bérének befagyasztásától 1-10 millió eurós megtakarítást várnak. Ha azonban ezt az összeget összevetjük az üzemanyag drágulásából fakadó irtózatos többletteherrel, akkor a spórolás jelképesnek tûnik.

A Ryanair április elsejéig 68 dollár/hordós olajárnak megfelelõ kerozináron kötött szállítási szerzõdések alapján szerzi be a repülõgép-üzemanyagot, ám az ennek lejárta utáni idõszakra nem kötött határidõs megállapodásokat. Ez azt jelenti, hogy rázuhan a vállalatra a 100 dollár fölé drágult olajár, miközben minden 1 dolláros emelkedés évi 14 millió euró pluszkiadást okoz a légitársaságnak. A Ryanair - a repülõgépek gazdaságosabb üzemeltetését is figyelembe véve - a következõ üzleti évben 400 millió euróval lesz kénytelen többet költeni üzemanyagra, mint 2007/2008-ban.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?