Kinga, Kincső
16 °C
32 °C

Elítélték a Samsung volt elnökét

2008.07.16. 10:41
Adócsalásban bűnösnek találta a bíróság Li Kun-hit, a Samsung volt elnökét. Három év felfüggesztett börtönbüntetést kapott, a vizsgálatok szerint mintegy 112 millió dollárnyi adót nem fizetett be.

Húsz évig állt a Samsung-csoport élén Li Kun-hi. Idén áprilisban azonban fiával együtt lemondott pozíciójáról, mert befolyással való visszaélés és adócsalás miatt eljárás indult ellene. Akkor azt nyilatkozta, hogy minden erkölcsi és jogi felelősséget vállal.

A bíróság most hozott ítéletében bűnösnek mondta ki a volt Samsung-vezért és három év felfüggesztett börtönre ítélte – írja a BBC Online. A szöuli bíróság ezen kívül 109 millió dollárra büntette Li Kun-hit. Ez enyhébb ítélet, mint amit az ügyészek kértek, ők hét év börtönt és 347 millió dolláros büntetést javasoltak.

A bíró azt mondta az ítélet indoklásaként, hogy a bűn nem volt eléggé súlyos ahhoz, hogy Lit börtönbe küldjék. Li az ítélet kihirdetése után bocsánatot kért. A Reuters szerint nem meglepő az ítélet, mert a bírók gyakran elnézőbbek a fehér galléros bűnözőkkel. Egy hónapja szintén három év felfüggesztett börtönre ítélték a Hyundai Motor vezetőjét, miután csalás vádjában találták bűnösnek.

A vádemelést három hónapig tartó nyomozás előzte meg. A vizsgálat alatt az ügyészek kihallgatták Dél-Korea legnagyobb ipari konszernjének vezetőit és az elnök családtagjait is. Az egész ügy idén januárban indult, a konszern egy korábbi ügyvédje beszélt a megvesztegetésekről és a korrupciós ügyekről. A nyomozás szerint mintegy 112 millió dollárnyi adót nem fizetett be, illetve segítette fiát, hogy átvegye a vállalatcsoport egyes részei felett az irányítást. (Az elcsalt adó és a büntetés összege feltehetőleg megegyezik, a különböző híradásokban szereplő eltérő összegekre magyarázatot adhat a dollár elmúlt hónapokbeli jelentős árfolyammozgása - a szerk.)

Li Kun-hi húsz évig volt a Samsung elnöke, ő Dél-Korea egyik leggazdagabb embere. Szinte nemzeti hősként tisztelték, a cég sikeréért, ez a vállalat adja a dél-koreai export ötödét.