Izabella, Dalma
13 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Darabokra kapják a Siótourt

2007.11.15. 07:44
Projektcégekre darabolja tulajdonosa a Siótour Zrt.-t. A változtatással 14, egy-egy telket birtokló vállalkozást hozott létre az ingatlanfejlesztésre készülő tulajdonos. Az első projektcégeket már bejegyezte a bíróság, a fejlesztések jövőre indulhatnak.

Szétválasztja a Siotour Idegenforgalmi Zrt.-t a tulajdonos SCD Holding Zrt. A tranzakcióval 14 kft. jött létre, közöttük osztották fel a Siotur ingatlanvagyonát. Az SCD azért döntött a projekttársaságok létrehozásáról, mert a tervezett balatoni fejlesztések alatt a kisebb cégek finanszírozása és menedzselése egyszerűbb, illetve átláthatóbb.

A Balaton körül tervezett mintegy 100 milliárd forint értékű beruházássorozat ugyanis több ütemben zajlik. Lesznek olyan Siotur-vagyont érintő fejlesztési szakaszok, amikor az egyik ingatlanon éppen befejeződik egy fejlesztés, a másikon viszont éppen kezdődik. Emiatt az építkezések társaságon belüli finanszírozása nehézkessé válhatna.

A szétválasztással a Siotour Zrt. nem szűnik meg. Az SCD nemcsak a Sioturnál, hanem az összes többi balatoni szállásadó cégénél is hasonlóan jár el. A Balatontourist Zrt.-ből és a Zalatour Kft.-ből kivált projektvállalkozásokat már bejegyezte a cégbíróság. A projektcégek mindegyikébe egy-egy telekingatlan került.

A balatoni turisztikai fejlesztési sorozat az SCD tervei szerint jövőre indulhat el, az engedélyek megszerzésétől és a helyi építési szabályzatok módosításától függően elsőként Balatonalmádiban, Badacsonyban és a siófoki kempingben kezdik meg a munkát.

A szállodák és a szabadidőközpontok tervezése és engedélyezése jóval hosszabb időt vesz igénybe, a tervek nagyobbik része, mintegy 70 százaléka csak jövőre kerülhet a hatóságok elé. A leglátványosabb beruházások legkésőbb 2009-2010-ben indulnak el. Összesen 21 településen fejleszt az SCD.