István, Vajk
19 °C
33 °C

A szlovákok mindjárt átveszik az eurót

2008.04.07. 09:57
Szlovákia jelezte az Európai Bizottságnak, hogy készen áll az euró 2009-es bevezetésére és olyan lépések megtételére, melyek az inflációs nyomás mérséklését célozzák. Szlovákia levélben kérte az EU-tól az eurózónáhóz való csatlakozás engedélyezését.

A szlovák pénzügyminiszter optimistán vélekedett az euróbevezetésről hétvégén, a szlovéniai Bródban megrendezésre került pénzügyminiszteri konferencián. Jan Pociatek jelenleg 90 százalékos esélyt lát arra, hogy országa 2009-ben az eurózóna tagjává váljon. Ezzel tizenhatra emelkedhet a monetáris unió tagjainak száma.

Joaquín Almunia az Európai Unió gazdasági és pénzügyi biztosa szerint lehetséges, hogy Szlovákia 2009 elején csatlakozhat az eurózónához. Jean-Claude Trichet, az Európai Központi Bank elnöke hozzátette: Szlovákia levélben kérte a 2009-es euróbevezetés engedélyezését.

A maastrichti kritériumok közül jelenleg csupán az inflációs feltétel teljesítése jelenthet problémát, bár a jegybankelnök elmondta, hogy prognózisaik szerint az inflációs ráta a célsávon belül marad majd. Februárban az éves átlagos fogyasztói árindex 2,1 százalékos volt, a bizottsági döntés szempontjából azonban a márciusi adatok lehetne meghatározók, melyeket ezen a héten publikál a szlovák statisztikai hivatal.