Olivér
4 °C
8 °C

A szlovákok mindjárt átveszik az eurót

2008.04.07. 09:57
Szlovákia jelezte az Európai Bizottságnak, hogy készen áll az euró 2009-es bevezetésére és olyan lépések megtételére, melyek az inflációs nyomás mérséklését célozzák. Szlovákia levélben kérte az EU-tól az eurózónáhóz való csatlakozás engedélyezését.

A szlovák pénzügyminiszter optimistán vélekedett az euróbevezetésről hétvégén, a szlovéniai Bródban megrendezésre került pénzügyminiszteri konferencián. Jan Pociatek jelenleg 90 százalékos esélyt lát arra, hogy országa 2009-ben az eurózóna tagjává váljon. Ezzel tizenhatra emelkedhet a monetáris unió tagjainak száma.

Joaquín Almunia az Európai Unió gazdasági és pénzügyi biztosa szerint lehetséges, hogy Szlovákia 2009 elején csatlakozhat az eurózónához. Jean-Claude Trichet, az Európai Központi Bank elnöke hozzátette: Szlovákia levélben kérte a 2009-es euróbevezetés engedélyezését.

A maastrichti kritériumok közül jelenleg csupán az inflációs feltétel teljesítése jelenthet problémát, bár a jegybankelnök elmondta, hogy prognózisaik szerint az inflációs ráta a célsávon belül marad majd. Februárban az éves átlagos fogyasztói árindex 2,1 százalékos volt, a bizottsági döntés szempontjából azonban a márciusi adatok lehetne meghatározók, melyeket ezen a héten publikál a szlovák statisztikai hivatal.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?