Natália
1 °C
7 °C

A szlovák jólét az eurócsatlakozást fenyegeti

2008.03.11. 07:26
Januárban 15,6 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom Szlovákiában, az emelkedő béreknek és a kiárusításoknak köszönhetően. Elemzők attól tartanak, hogy ha a továbbiakban is ilyen tempóban nő a kiskereskedelmi fogalom, akkor az felpörgetheti az inflációt.

Szlovákiában év/éves összehasonlításban 15,6 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom januárban - adta hírül a pozsonyi statisztikai hivatal. Egy hónappal korábban 7,7 százalékot mértek, 2006 januárjában pedig mindössze 0,9 százalékkal bővült a boltok és áruházak forgalma. A tavalyi viszonylag kis növekedés, azaz az alacsony bázis az egyik magyarázata a kiugró adatnak, míg a másik az, hogy a szlovákok kihasználták a januári leértékeléseket és kiárusításokat.

Az átlagos ipari bérek 4,1 százalékkal nőttek januárban az 1,2 százalékos decemberi bővülés után. Tavaly július óta ez volt a legnagyobb növekedési ütem. Elemzők attól tartanak, hogy ha a továbbiakban is ilyen tempóban nő a kiskereskedelmi fogalom, akkor az felpörgetheti az inflációt. Ennek különösen akkor nagy a veszélye, ha Szlovákia 2009. január 1-jén belép az euróövezetbe, és ezért a kereslet növekedését nem tudja ellensúlyozni a korona erősödése.

A szlovák fizetőeszköz 2008-ban 3,8 százalékkal erősödött az euróhoz képest. A korona egyébként a kiskereskedelmi adat bejelentése nyomán tovább erősödött, és 32,378-as euróárfolyamával kezdi megközelíteni az euróbevezetés célárfolyamának megjelölt 35,442 korona/euró plusz-mínusz 15 százalékos sáv határát az erős oldalon. Ha ezt átlépi, akkor a kormánynak fel kell emelnie a célárfolyamot.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?