Gerzson
-3 °C
3 °C

Hamisítvány a sörgyárak fúziójáról szóló dokumentum?

2001.11.30. 11:54
A belga Interbrew söripari csoportnál végzett belső vizsgálat koholmánynak minősítette azt a dokumentumot, amely szerint a cégcsoport fel szeretné vásárolni a dél-afrikai South African Breweries (SAB) söripari vállalkozást - közölte Corneel Maes, az Interbrew szóvivője Brüsszelben. A cég 'minden szükséges lépést megtesz' a híresztelés elindítója ellen.
A szóvivő elmondta: az újságírók között terjesztett dokumentum, minden valóságalapot nélkülöz, bár vannak tények az iratban. Ezek a cég pénzügyi elemzői által készített belső dokumentumból származnak, amelyet szokásos piaci elemzésként készítettek. A tényeket ugyanakkor a dokumentumban olyan valótlan állításokkal keverik, amelyek alkalmasak a megtévesztésre. A szóvivő közölte: az Interbrew megállapításairól tájékoztatta mind a brüsszeli, mind pedig a londoni illetékes hatóságokat.

Corneel Maes emlékeztetett, hogy a felvásárlás hírének hatására élénkült a tőzsdéken mind az Interbrew, mind pedig az SAB részvényei iránti kereslet. "A cég ugyanakkor fenntartja magának a jogot, hogy minden szükséges lépést megtegyen a híresztelés elindítója ellen, akinek kiléte még mindig nem ismert" - mondta a szóvivő.

A károkat még nem mérték fel

Jelezte ugyanakkor azt is, hogy az a dokumentum, amelyből a valós részletek származnak, még nem került a cég vezetése elé, csupán munkaanyag volt. A szóvivő a céget ért esetleges károkról még nem rendelkezett semmiféle információval, mondván, hogy azokat eddig még nem mérték fel.

A magyar versenyhatóság vétózhatott volna

Egy esetleg összeolvadás Magyarországon a két legnagyobb sörgyárat érintené: a Dreher Sörgyárak Rt-t, amely a SAB-ém és a Borsodi Sörgyár Rt.-t, amely az Interbrewé. E gyárak mindegyike a magyar piac egy-egy harmadát mondhatja magáénak. Éppen ezért egyesítésüket aligha engedélyezheti a versenyfelügyelet, hacsak a tulajdonosok nem adnak el jelentős adagokat a részesedéseikből.