Eladják a Sotheby's-t?

2001.12.13. 12:30
A Financial Times értesülései szerint a Sotheby's igazgatótanácsa felkérte a cég menedzsmentjét, hogy kezdjen tárgyalásokat a jelenlegi tulajdonos, Alfred Taubman családjával az aukciósház esetleges eladásáról. Szakértők szerint a nemrég árrögzítésben bűnösnek talált tulajdonos az áprilisi ítélethirdetés előtt valószínűleg nem adja el részvényeit.
Az igazgatótanácsi döntés egy héttel azután született, hogy egy New York-i bíróság esküdtszéke bűnösnek találta Taubmant, a Sotheby's korábbi elnökét. A 76 éves Taubman ellen az volt a vád, hogy a rivális Christie's vezetőjével, Anthony Tennanttal fixálták a jutalékok mértékét, ezzel körülbelül 400 millió dollárral károsították meg ügyfeleiket.

13 millió részvény

A Sotheby's nem volt hajlandó kommentálni a brit lapértesülést. Taubman szóvivője ugyanakkor közölte: a tulajdonos kész tárgyalni a Sotheby's igazgatóival, bár még nem döntött a részvényeiről. Az üzletember még januárban bízta meg a Credit Suisse First Bostont, hogy vizsgálja meg a 13,2 millió részvény eladásának feltételeit. A csomag a teljes részvényállomány 21 százaléka, de a szavazati jogok 63 százalékát biztosítja Taubmannak.

Taubman nem siet

Szakértők szerint valószínűtlen, hogy Taubman az áprilisi ítélethirdetés előtt eladná a papírokat. Ha ugyanis azelőtt a vádlott komoly bevételre tesz szert, az arra késztetheti a bírót, hogy komolyabb pénzbüntetést rójon rá - mondják. Ugyanakkor, teszik hozzá, egyáltalán nem biztos, hogy lesz vevő a csomagra. A Sotheby's még az árrögzítés idején is csak kevés profitot termelt, és a cég kilátásait tovább rontja az általános recesszió és a műkincspiac bizonytalansága. Bernard Arnault, a Phillips aukciós ház tulajdonosa bejelentette, hogy nem érdekli a részvénycsomag, az eBay pedig egyelőre nem kommentálta az eladásról szóló hírt.  • Hírek
  • Hírek