Auguszta
-7 °C
0 °C

Sötét éve lesz az amerikai biztosítóknak

2004.09.27. 14:19
Az idei négy hurrikán csak a biztosított értékekben több mint húszmilliárd dolláros kárt okozott az Egyesült Államokban. Tovább nehezíti a helyzetet, hogy nem lehet biztosan eldönteni, hogy a hat héten belül érkezett négy hurrikánból melyik felelős az egyes káresetekért.
Valószínűleg az idei lesz biztosítói szempontból a legdrágább - még az 1992-es eddigi rekordot is meghaladóan költséges - katasztrófaév az Egyesült Államokban, ahol eddig négy nagy erejű hurrikán pusztított - áll a Fitch Ratings hétfői londoni elemzésében, amely szerint csak a legutóbbi, Jeanne nevű forgószél a teljes 1992-es biztosítási kárérték több mint felét is okozhatta.

Derűlátó katasztrófamodellek

A legnagyobb európai hitelminősítő szerint a Jeanne az első becslések szerint 4-14 milliárd dolláros pusztítást végzett biztosított értékekben. Az 1992-es hurrikánszezon teljes biztosított kárértéke 22 milliárd dollár volt, ami az eddigi rekord az amerikai biztosítói piacon, de az idei négy hurrikán, a Charley, a Frances, az Ivan és a Jeanne károkozása ezt legalábbis elérheti, de inkább meghaladja - áll az elemzésben.

A Fitch különböző kármodellező cégek felméréseit idézve azt írta, hogy a borúlátóbb előrejelzések szerint csak a Jeanne biztosított értékben nyolc-tizennégymilliárd dollár kárt okozott, és még a derűlátó katasztrófamodellek is négy-nyolcmilliárd dollárra teszik a biztosított kárértéket.

A négy hurrikán által biztosított értékekben okozott együttes kár a jelenleg érvényes, elsődleges számítások alapján 21,2-26,2 milliárd dollár között lehet - áll a Fitch Ratings hétfőn Londonban kiadott előrejelzésében, amely szerint jó eséllyel a négy hurrikán mindegyike önmagában is rajta lesz a tíz legdrágább amerikai természeti katasztrófa listáján.

Komoly nehézségek

A cég szerint ugyanakkor komoly nehézségeket fog okozni biztosítói szempontból az alig hat hét alatt bekövetkezett négy hurrikánkatasztrófa kárösszegeinek szétválasztása, mivel - főleg a területi átfedések miatt - minden egyes hurrikán fokozta az előző által okozott károkat.

A Frances által hátrahagyott törmelékek például a Jeanne forgószelében "rakétaként" repültek szerteszét. A korábbi hurrikánok által feláztatott talajból emellett a későbbiek már könnyen kifordítottak olyan fákat, amelyek addig még állva maradtak.

Mindezek alapján hosszan elhúzódó biztosítási vitákra kell számítani, de az bizonyos, hogy a kifizetett biztosítási kártérítések "történelmi magasságokban lesznek", ami a biztosítási és viszontbiztosítási díjak emelkedéséhez fog vezetni - áll a Fitch elemzésében.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!