Natália
1 °C
7 °C

A Jeanne hurrikán is elérte Floridát

2004.09.26. 18:25
Egyelőre nem tudni, halálos áldozatot követelt-e a Floridában a Jeanne hurrikán, amely helyi idő szerint szombatról vasárnapra virraródra pusztított. A hurrikán óránként 185 kilométeres sebességgel haladt és óriási esőzéssel járt, időlegesen 900 ezer ember maradt áram nélkül.
Teljes dühével lesújtott Floridára szombatról vasárnapra virradó éjszaka a Jeanne hurrikán, amely előzőleg a Karib-tenger térségében pusztított. A Jeanne helyi idő szerint szombat éjfél előtt 10 perccel Stuart település térségében érte el a sűrűn lakott Florida keleti partvidékét, szinte pontosan ugyanott és ugyanabban a napszakban, mint három héttel korábban a Frances nevű hurrikán, s ilyen párhuzamra nincs példa a miami hurrikánközpont működésének 1851-es kezdete óta.

Az óránkénti 185 kilométeres sebességgel haladó szélvihar óriási esőzéssel járt, a helyenként 160 millimétert is elérő csapadék heves sodrású folyóvá változtatott sok utcát. A viharos széllökések tovasodorták a Frances pusztítása után maradt törmeléket, szétszaggatták az éppen csak helyreállított villamos felső vezetékeket és magas hullámokat keltettek az Atlanti-óceán vizén.

A transzformátorállomások és a távvezetékek megrongálódása miatt 900 ezer ember maradt áram nélkül Floridában. Mivel a kárelhárító munka csak napkeltével és a vihar csillapultával indulhatott, egyelőre nincsenek adatok esetleges halottakról vagy sebesültekről. A Frances 18 halottat követelt a "napfényállamban". A Jeanne ereje a hurrikánok erősségének osztályozására használt skálán a 3-as fokozatnak felelt meg,

Florida belseje felé haladva azonban veszített erejéből és az állam fővárosát, Miamit már 2-es erősségűvé lefokozva érte el. Elővigyázatosságból azonban szükségállapotot rendeltek el a szomszédos Georgia államban is. Jeb Bush floridai kormányzó gyors segítséget ígért a károsultaknak és arra kérte fivérét, George W. Bush amerikai elnököt, hogy nyilvánítsa katasztrófa sújtotta területté Floridát, hat héten belül immár negyedszer, mert így gyorsan pótlólagos szövetségi segélyhez juthatnak a rászorulók.

A floridai lakosok egyébként kevésbé ijedtek meg Jeanne-től, mint korábban Francestől Jóllehet a hatóságok a tengerpart 500 kilométeres szakaszán hárommillió embert szólította fel arra, hogy keressen biztonságos menedéket, a rendelkezésre álló 66 800 szükségszállás közül csak 18 ezerre tartottak igényt az emberek. Amikor Jeanne első széllökései elérték a szárazföldet, még kocogók és mozgóárusok járták a tengerpartot, fiatalok mártóztak az egyre erősebben hullámzó tengerben. Sokan fittyet hánytak az intelmekre, Key Biscayne polgármestere szerint az emberek már belefáradtak az örökös hurrikánriadóba.

A mostani hurrikánszezonban a Jeanne már a negyedik ilyen természeti jelenség; az 1851 óta végzett megfigyelések szerint most először fordul elő, hogy egy szezonban négy hurrikán is pusztítson. A Jeanne a Bahama-szigetek felől érkezve, útközben jelentősen megerősödve érte el Floridát. A Jeanne egy héttel ezelőtt, még trópusi viharként Haitin, a Dominikai Köztársaságban és Puerto Ricón pusztított. Haitin kétezer, a Dominikai Köztársaságban pedig 31 ember életét követelte a heves széllel járó, áradásokat okozó ítéletidő.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?