Gerzson
-3 °C
2 °C

Költségvetési hiányt okozhat Svájban a Swissair megmentése

2001.10.24. 12:23
Egy nappal a Swissair átalakításáról szóló svájci döntés után már világosan látható, hogy a vállalkozás az eddig emlegetett négymilliárd körüli svájci franknál jóval többe, vélhetően mintegy hétmilliárdba fog kerülni. Noha az állam által vállalt részt két év alatt kell kifizetni, ez még így is költségvetési hiányt okoz majd.
Az állam 1,45 milliárd frankot költ a tengerentúli forgalom fenntartására addig, amíg jövő márciusban ezt is átveszi a Crossair (a Swissair leányvállalata, amely átveszi a tönkrement anyacég szerepét), és a kormány 600 millió frankkal járul hozzá a Crossair alaptőkéjének emeléséhez.

A kantonok és a települések a Crossair tőkéjéhez 450 milliót tesznek, és a repülőterek üzemeltetésére 100 milliót költenek. A nagybankok a Crossair megvásárlására 260 millió, üzemeltetésére 500 millió, a Swissair kiszolgáló cégeinek támogatására 250 millió, a Swissair házi takarékpénztárában lévő betétek kifizetésére 96 millió és a Crossair tőkeemelésére 350 milliót költöttek, illetve költenek még. A magángazdaság vállalatai 1,340 milliárdot adnak az új Crossair tőkéjéhez.

A számla eddig 6,5 milliárd frank

Ezen kívül szükség lesz még a szociális tervhez mintegy 700 millió, és a repülőterek, kiszolgáló vállalatok működéséhez mintegy 400 millió svájci frankra, bár e költségek felosztásáról még nincs döntés. Ez így együtt 6,496 milliárd frankot tesz ki, s ebben még nincs benne a munkanélküliségi biztosításra fordítandó, egyelőre nem ismert nagyságú többlet, amelyet szintén közpénzekből kell fedezni.

Az állami részvétel felemészti a költségvetési aktívumát

Az állam ebből mintegy 2,05 milliárdot vállal - valamint a munkanélküliségi biztosítást fedezi -, s a 2,05 milliárdot két év alatt fizeti ki. Ezért a kiadás a költségvetés várt aktívumát alighanem felemészti idén és jövőre is, sőt, hiányt is okozhat.

A parlament pénzügyi bizottsága ezért máris albizottságot bízott meg azzal, hogy a 2002-es költségvetésben keressen módot 250 millió frank megtakarítására, ami azonban a várható kiadások miatt nem sokat javít a helyzeten.