Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Több milliárd frank a Swissair életre keltésére

2001.10.23. 10:19
A svájci kormány és a vállalati szféra közötti több mint egyheti folyamatos tárgyalássorozat után, hétfőn - a határidő lejárta előtti utolsó pillanatban - 4,25 milliárd svájci frankos (2,58 milliárd dollár) terv állt össze a szeptemberi amerikai merényletek után csődbe ment Swissair légitársaság életre keltésére. A költségek jelentős részét a svájci állam állja.
A terv szerint a Crossair, a Swissair egykori leányvállalata veszi át a tönkrement volt anyacég flottájának és járatainak kétharmadát. Az európai járatok jövő hétfőtől, a hosszú távú járatok 2002 áprilisától kerülnek át a Crossairhez.

A svájci szövetségi kormány 1 milliárd frankot ad áthidaló hitel formájában arra, hogy a Swissair az áprilisig érvényes téli menetrend hosszú távú járatait még üzemeltethesse. További 500 millió frankot vagyonértékesítésből és egyéb forrásokból teremtenek elő.

Az állam is beszáll a Crossairbe

A kormány 600 millió frankot költ a Crossair feltőkésítésére, s egyéb közintézmények is 460 millió frankot fektetnek be a megmentési tervbe. A szövetségi kormánynak 20 százaléka, a kantonoknak 16 százaléka lesz az új légitársaságban.

A mentőcsomaghoz a vezető svájci vállalatok - köztük a Nestlé élelmiszeripari csoport, a Novartis gyógyszercég és a Swisscom távközlési szolgáltató - további 1,69 milliárd frankkal járulnak hozzá.

A terrotámadások adták meg a kegyelemdöfést

A Swissair - Svájc egyik nemzeti intézménye - már a nemzetközi légiközlekedést súlyosan visszavető merényletek előtt is ingatag helyzetben volt: tavaly 2 milliárd franknál nagyobb veszteséget termelt, s adósságállománya meghaladta a 17 milliárd frankot.

A terrortámadások azonban kegyelemdöféssel értek fel: a cég október 2-án az üzemeltetéshez szükséges napi pénzállomány teljes kimerülése miatt leállította repülőgépeit, s néhány nappal később is csak erősen ritkított járatállománnyal indult újra. Vezető svájci nagybankok több százmillió frankos mentőcsomagot ígértek ugyan, de már ez sem tudta megakadályozni a csőd hivatalos bejelentését.